sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Prezentarea primei instalații eoliene antiîngheț din Moldova

VIDEO. Prezentarea primei instalații eoliene antiîngheț din Moldova

Recomandate

La 25 aprilie, fermieri și specialiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare, au fost martorii unei inovații remarcabile în domeniul agricol – prezentarea primei instalații eoliene antiîngheț din regiune.

Acest eveniment, organizat în nordul țării în cadrul SRL Agrofields de către compania EuroAlun cu sprijinul Elveției și organizației Helvetas prin proiectul Optim, a oferit o platformă unică pentru a evidenția rolul tehnologiei avansate în combaterea efectelor înghețurilor târzii, care amenință producția agricolă.

Contextul și necesitatea instalațiilor antiîngheț

Schimbările climatice și fluctuațiile de temperatură pot avea un impact devastator asupra agriculturii, în special prin înghețurile târzii de primăvară care amenință producția de fructe din livezi.

Republica Moldova este o țară producătoare de fructe de calitate importantă la nivel mondial, astfel că, reducerea riscurilor în acest sector este crucială.

Pentru aceste provocări, instalațiile eoliene antiîngheț reprezintă o soluție inovatoare și tot mai adoptată la nivel global.

Instalația prezentată la seminarul din 25 aprilie a oferit o demonstrație clară a modului în care această tehnologie poate fi adaptată și implementată eficient în condițiile specifice ale Moldovei.

Participanții la eveniment au putut vedea din prima mână cum instalația eoliană antiîngheț funcționează, contribuind nu numai la protejarea culturilor de efectele nocive ale înghețului, dar și la stabilizarea și posibil la creșterea randamentului producției agricole locale.

În plus, principiul de funcționare, cum poate fi utilă instalația antiîngheț inclusiv în perioada de vară, dar și alte soluții antiîngheț au fost prezentate de către trei experți cu renume internațional, din Belgia, Germania și Turcia.

Eficacitate demonstrată în lume

Utilizate cu succes în regiuni pomicole și viticole din California și Franța, aceste sisteme nu numai că previn pierderile economice substanțiale cauzate de îngheț, dar contribuie și la îmbunătățirea calității recoltei, protejând plantele de stresul temperaturilor scăzute.

Vezi aici detalii despre avantajele instalației antiîngheț, iar noi vom reveni curând cu detalii pentru o nouă premieră în soluțiile antiîngheț ce va fi disponibilă în Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale