sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
Acasă Articole Prezentarea rezultatelor obținute de platformele demonstrative Donau Soja 2019 și perspectivele pentru 2020”

Prezentarea rezultatelor obținute de platformele demonstrative Donau Soja 2019 și perspectivele pentru 2020”

0
Prezentarea rezultatelor obținute de platformele demonstrative Donau Soja 2019 și perspectivele pentru 2020”

În acest an, în cadrul Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica, au fost organizate 6 platforme demonstrative în diferite zone ale țării pentru a testa potențialul culturii de soia.

Au fost semănate varietăți de soia atât din Republica Moldova, cât și din țări precum România, Austria, Serbia, Polonia, Franța, Germania, aplicând diferite tehnologii și, concomitent, testând eficiența diferitor produse utilizate în UE la cultivarea acestei culturi. Și pentru că e toamnă, a venit timpul să fie prezentate rezultatele. Astfel, în cadrul expoziției Moldagrotech a fost organizat un seminar unde au participat, pe lângă reprezentanții Proiectului, producători ce au acceptat provocarea de a înființa platformele demonstrative și alți fermieri interesați de această cultură.

„Acest seminar, în fond, este un raport al activității acestui an, unde au fost analizate rezultatele și problemele ce au apărut pe parcursul cultivării culturii de soia în anul 2019. Au fost înființate 6 platforme în diferite zone ale țării, unde au fost semănate, în dependență de capacitățile gospodăriei, mai multe soiuri, per total 29. Soia a fost produsă atât în sistemul convențional, cât și ecologic. Am identificat parteneri ce ar asigura producătorii cu inputuri de calitate, printre care semințe, fertilizanți, inoculanți sau produse de uz fitosanitar. Fiecare fermier, în cadrul gospodăriei căruia a fost înființată platforma, a prezentat rezultatele obținute în timpul seminarului. Totodată, aceștia au socializat, au dialogat cu experții pe care i-am invitat și, astfel, au primit răspuns la întrebările pe care le-au avut. Chiar dacă acest an a fost destul de dificil pentru cultura de soia și prețul de comercializare fiind mic, totuși, aceasta rămâne a fi una dintre cele mai importante culturi leguminoase în asolament. La moment, în Viena se desfășoară un eveniment de networking, la care participă peste 80 de reprezentanți și membri ai Donau Soja, din 25 de țări, printre care și reprezentanți din Moldova, pentru a
identifica potențiali parteneri pentru producătorii de soia din Moldova”, a menționat Galina Leașenco.

Soiurile de soia au fost monitorizate pe parcursul perioadei de vegetației de către doi agronomi din cadrul proiectului: Valentin Airini și Dmitrii Boronciuc. Aceștia au oferit fermierilor, în momentul potrivit, recomandări privind tratarea semințelor înainte de semănat, aplicarea tratamentelor sau îngrășămintelor pe parcursul vegetației, dar și alte sfaturi utile pentru creșterea culturii de soia.

„Am gestionat cultivarea culturii de soia pe 6 platforme demonstrative amplasate în raioanele: Dondușeni – GȚ Agro Panfil – cultivată în sitem No-Tillage, Edineț – CAP Cortulus – cultivată în sistem ecologic și în cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția din Bălți. Rezultatele obținute în cadrul acestor platforme sunt satisfăcătoare, deoarece și condițiile climaterice au fost nu cele mai favorabile, vânturile, ploile precedate de secetă au influențat productivitatea. Totodată, o bună parte din plantații au fost afectate de Vanessa cardui, dăunătorul ce a produs pagube esențiale în cultura de soia în acest an. Ținând cont de aceste probleme, pot afirma, totuși, că soiurile au avut o productivitate bună. Recomand fermierilor să cultive soia din diferite grupe de vegetație, deoarece cultivând doar un soi aceștia riscă să obțină o recoltă scăzută. Scopul Proiectului este de a identifica soiuri productive, adaptate la condițiile climaterice din Republica Moldova”, ne-a relatat Valentin Airini, agronom în cadrul Proiectului.

„Am fost responsabil de 3 platforme demonstrative: SRL Plaiul Bârlădean din raionul Ocnița, Agroelit din Dondușeni și Sânzâienile din Cantemir. Pentru fiecare din aceste platforme am implementat o anumită tehnologie de creștere, aplicând produse diferite și efectuând lucrări speciale. Astfel, am putut determina ce este eficient și ce nu, pentru o anumită zonă, însă este nevoie de mai mult timp pentru a avea o analiză amplă. Acest an a fost destul de complicat pentru cultura de soia, începând cu perioada după semănat, când ploile puternice au spălat solul și o parte din semințe nu au putut să se dezvolte, apoi au urmat ploi cu grindină și secetă în perioada înfloririi. Astfel, recoltele medii sunt de circa 2 tone. Unii fermieri au recoltat și peste 3,5 tone de soia per hectar. În următorul an, ne propunem să cultivăm soia împreună cu sorgul drept cultură intercalată, astfel, vârfurile vor lega mai bine. Cel mai bine s-au manifestat soiurile târzii, cred că în anul viitor le vom semăna pe suprafețe mai mari”, a menționat Boronciuc Dmitrii, agronom consultant în cadrul Proiectului.

Două dintre platformele demonstrative au fost înființate în raionul Dondușeni în cadrul întreprinderii Agroelit SRL și în raionul Ocnița – întreprinderea Plaiul Bîrlădean. Mihai Bostan, Agroelit SRL, susține că soia este o cultură de perspectivă, ce nu poate fi exclusă din asolament, chiar dacă în acest an, condițiile nu au fost favorabile, iar prețurile mai reduse. Tatiana Pavliuc, Plaiul Bîrlădean, a menționat că soia merită a fi cultivată, însă pentru a obține profit trebuie implementate tehnologii moderne la cultivarea acesteia.

„Suntem o echipă tânără mereu gata pentru a implementa schimbări, de aceea am acceptat să înființăm această platformă cu 8 soiuri de soia. Fiecare din acestea au fost crescute aplicând tehnologii variate pentru a identifica tehnologiile cele mai productive de cultivare a culturii de soia în condițiile Republicii Moldova. Participarea în cadrul acestui proiect este, de fapt, o oportunitate pentru noi. Am încercat noi tehnologii, noi produse, dar și am cultivat noi soiuri. Soia a fost semănată pe o suprafață de 500 de hectare, dintre care 150 în sistemul ecologic, ceea ce îi oferă valoare adăugată acestei culturi. Prețul din acest an pentru soia este foarte mic, însă sperăm, că implementând standardele Donau Soja vom reuși să obținem un preț mai bun”, a spus Mihai Bostan, conducătorul Agroelit SRL.

Spre finalul evenimentului, Olga Sculea, coordonator managementul calității și certificare în cadrul Proiectului, a explicat fermierilor care sunt etapele obținerii certificării Donau Soja, prima fiind Declarația fermierilor pe propria răspundere Donau Soja. Potrivit acesteia, declarația indică faptul că soia nu conține organisme modificate genetic și este cultivată conform standardelor Donau Soja.

Totodată, a fost discutat planul de activitate privind organizarea platformelor demonstrative în cadrul Proiectului în anul 2020. La eveniment a fost prezent și unul din partenerii Donau Soja – compania DAYMSA.