Marcarea ambalajelor din lemn este obligatorie în cazul producției destinate exportului. Mai ales că, ambalajele din lemn neprelucrat constituie o sursă de introducere și răspândire a organismelor dăunătoare. Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă, a oferit mai multe detalii la acest capitol.
„Standardul Internațional privind Măsurile Fitosanitare (ISPM) nr. 15 „Îndrumar privind reglementarea materialelor de ambalaj din lemn în comerțul internațional” stabilește măsurile fitosanitare pentru a reduce riscul introducerii și răspândirii organismelor dăunătoare ce pot fi depistate în ambalajele din lemn utilizate în comerțul internațional. ISPM 15 reglementează doar materialul de ambalaj din lemn cu o grosime de peste 6mm. Exportatorii ce utilizează ambalaje din lemn, trebuie să se asigure că cerințele prevăzute de acest standard sunt implementate”, a spus Andrei Cumpanici.
Marcajul indică faptul că ambalajele din lemn au fost supuse unui tratament fitosanitar aprobat și este alcătuit din următoarele componente:
Codul tratamentului trebuie să apară după codul țării și codul producătorului, după cum este indicat în imagine. Mărimea marcajului trebuie să fie suficient de mare pentru a fi vizibilă și lizibilă de către inspectori, iar marcajul durabil și netransferabil, plasat într-un loc vizibil când ambalajul din lemn este folosit.
Există două tipuri de tratamente ce sunt aplicate ambalajului din lemn:
- Tratament termic – Heat tratament (HT);
- Tratament chimic – methyl bromide (MB);
În ultimul timp se folosește doar tratamentul termic (HT).