‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimăriile vor putea prelua și arenda suprafețele neprelucrate timp de doi ani

Primăriile vor putea prelua și arenda suprafețele neprelucrate timp de doi ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza migrației și a interesului scăzut pentru agricultură, există sute de terenuri agricole neprelucrate prin localitățile țării, notează radiomoldova.md.

Preponderent acestă situație este întâlnită în zona de Centru și Sud a țării, arată ultimul recensământ agricol, realizat în 2011.

În satul Ciorești, din raionul Nisporeni, sunt peste 1800 de hectare de terenuri agricole, iar aproximativ 600 din ele sunt lăsate de izbeliște, fără a mai fi prelucrate ani la rând.

‹ adv ›

Buruienile și alte plante dăunătoare care se înmulțesc pe aceste pământuri, contaminează până la urmă și terenurile care sunt îngrijite, afirmă specialista pentru reglementarea regimului funciar din localitate, Nina Guțu.

„Vin fermierii care prelucrează pământul și se plâng că fie înaintează salcâmii din terenurile vecine. Sunt și diferite insecte și fluturi, semința diferitor buruieni se transmite cu vântul și ajunge pe loturile care sunt îngrijite”.

Primarul satului Ciorești, Valeriu Guțu, spune că o asemenea situație este comună pentru majoritatea satelor.

După reforma agrară Pământ, când au fost repartizate cote de teren oamenilor, doar unii săteni au continuat să practice agricultura, iar restul s-au concentrat pe alte activități.

‹ adv ›

Cei care au vrut să vândă pământul au renunțat din cauza prețului ridicat la tranzacțiile de vânzare -cumpărare, iar loturile au rămas în final abandonate, precizează alesul local.

Migrația și lipsa unei piețe de desfacere pentru legume și fructe, sunt alte cauze ale acestei situații triste, mai spune Valeriu Guțu.

„Cine are de lucrat aceste pământuri le lucrează, dar ei fac doar agricultură de întreținere. De când s-a început această împroprietărire foarte multă lume a decedat, iar urmașii nu doresc să plătească sume enorme pentru a fi noii proprietari.

Și atunci pur și simplu le lasă. Un alt motiv ar fi migrația, oamenii pleacă și nu le mai pasă de aceste pământuri. Chiar dacă am lua în gestiune terenurile, ce să facem cu ele?

Nu avem specialiști care să se ocupe și nici nu știm ce am putea face cu pământurile dacă ele sunt împrăștiate în diferite părți ale satului”.

Recensământul agricol din anul 2011, relevă că în total, în Republica Moldova, sunt neprelucrate aproape 250.000 de hectare, cele mai multe fiind în centrul și sudul țării.

‹ adv ›

Conform datelor colectate cu mai bine de 13 ani în urmă avem mii de terenuri agricole lăsate în paragină la Cahul, Hîncești, Căușeni sau Călărași.

În această situație, la sfârșitul anului trecut a fost aprobat un nou Cod Funciar, care stipulează că primăriile vor putea lua în gestiune suprafețele abandonate și să le dea în arendă agenților economici, dacă acestea nu sunt prelucrate timp de 2 ani succesiv.

Codul prevede mai întâi somarea proprietarilor, iar în lipsa unui răspuns în decurs de 3 luni, vor pierde terenul care va trece în gestiunea administrației locale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›