‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimul caz de pestă porcină depistat la nordul țării, după 3 luni de lipsă...

Primul caz de pestă porcină depistat la nordul țării, după 3 luni de lipsă a bolii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit informațiilor ANSA pe data de 31 decembrie 2021, încercările de laborator la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni.

Acesta este primul caz de peste porcină înregistrat după 3 luni în care boala nu a fost depistată pe teritoriul Republicii Moldova.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 13.08.2021 în s. Hănășenii Noi, Leova, care a fost eradicat cu succes.

Pe parcursul anului 2021 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.

Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț (cu raza de acoperire și a raionului Briceni) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Citiți aici despre Pesta Porcină Africană – simptome, metode de transmitere a virusului.

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrană acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

‹ adv ›

Tot în acest context, cetățenii sunt îndrumați de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›