‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul incubator de afaceri agroalimentare din Moldova

Primul incubator de afaceri agroalimentare din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultima perioadă, tot mai des se discută despre necesitatea și utilitatea incubatoarelor de afaceri, care oferă startup-urilor acces la infrastructură, mentorat, investiții și alte tipuri de suport pentru a le ajuta să treacă de la faza de idee la produs final. 

Și în Republica Moldova există mai multe incubatoare de afaceri în diferite domenii. În anul 2019 a fost conceput incubatorul de afaceri agroalimentare, primul de acest fel în țara noastră.

Echipa care stă în spatele acestei idei este optimistă și crede că un astfel de proiect este necesar pentru Republica Moldova, atât pentru producători, cât și pentru consumatori. 

„Incubatorul de afaceri agroalimentare reprezintă de fapt o bucătărie comercială, creată pentru stimularea inovațiilor și startup-urilor, care găzduiește evenimente educaționale și, în același timp, susține micii producători prin scăderea riscului de investiții, formalizarea tranzacțiilor economice și creșterea siguranței alimentelor. În ultimii 6 ani, am lucrat cu fermieri mici, producători și procesatori. Mulți dintre ei dezvoltă afaceri de familie inspirându-se din străinătate”, a menționat pentru Agrobiznes Valeria Șvarț-Groger, co-fondator și director executiv la Katalyst kitchens. 

‹ adv ›

Totodată, aceasta a specificat că obstacolele cele mai frecvente în demararea unei afaceri alimentare sunt birocrația, echipamentele specializate scumpe, recrutarea forței de muncă, marketingul și gestionarea lanțului de aprovizionare.

„Pentru a ajuta micile întreprinderi agroalimentare să crească, să se diversifice și să devină mai profitabile, am hotarât să creăm un incubator de afaceri alimentare cu o bucătărie comună – primul în Moldova. Katalyst kitchens își propune să stimuleze inovațiile alimentare prin oferirea în chirie a spațiului dotat cu echipamente specializate pe ore sau zile, precum și accesul la mai multe servicii cum ar fi contabilitate, imprimare sau ambalare”. 

Valeria Șvarț-Groger a amintit că ideea de a dezvolta un astfel de incubator a apărut cu mai mult timp în urmă, însă abia în anul 2019 a fost conturată și inițiată. 

„Cu mai mulți ani în urmă citisem despre bucătăriile comune și m-am gândit că această idee ar fi relevantă și pentru Moldova. Dar, abia în vara anului 2019 în cadrul unor sesiuni de consultanță oferite de Proiectul Livada Moldovei m-am cunoscut cu Olivier van Buynder și, discutând cu el, am aflat că lucra la  „facilități de utilizare comună” (SUF) – spații comerciale de bucătărie care pot fi închiriate după cum este necesar. În acel moment, m-am gândit că este momentul potrivit pentru inițierea incubatorului de afaceri alimentare cu o bucătărie comuna și în Moldova”.

Nu erau siguri că această idee va prinde viață și, cu atât mai puțin, că va fi apreciată de oamenii de la noi, dar au riscat.

„Am intervievat, cu ajutorul colegilor din echipă, aproape 50 de producători de nișă. Mulți dintre ei au povestit despre o serie de obstacole pe care le întâmpină atunci când își doresc să inițieze o afacere în Moldova, printre care: echipamente scumpe, calitatea și costul serviciilor profesionale externalizate, lipsa rețelei de asistență, standarde de certificare complicate și costisitoare etc. Când am propus conceptul de spațiu de bucătărie comună, mulți au fost entuziasmați și în următoarea perioadă ne întrebau dacă vom deschide un astfel de incubator și când”.

‹ adv ›

Echipa proiectului este formată din doi fondatori, unul dintre care este David Jesse, dar și alți oameni pasionați de proiectul Katalyst kitchens. 

„Până acum, o atenție deosebită, dar și investiții au fost direcționate către sectorul IT, creativ și al educației. Dar, Moldova are o moștenire agricolă deosebită, deci de ce să nu oferim același nivel de sprijin și infrastructură pentru sectorul agroalimentar? Certificarea spațiului va fi mai dificilă, deoarece nu este doar o școală culinară sau doar o fabrică, un restaurant. Ne focusăm pe crearea unui spațiu „prietenos pentru familie”, direct la o fermă agroecologică de legume, cu cazare și activități în aer liber, unde partenerii pot veni pentru un weekend sau pe mai mult timp, trecând printr-o experiență mai holistică. Ne putem imagina o variantă de oraș cunoscut sub numele de „cloud kitchen”, care acceptă livrarea de alimente proaspete, cel mai probabil, în colaborare cu un restaurant care întâmpină dificultăți și este gata să își redefinească modelul de afaceri”.

Incubatorul le va oferi fermierilor posibilitate de a procesa legumele, fructele și semințele, de a crea produse cu valoare adăugată și de a le stoca în spații special amenajate. 

„Astfel, ne dorim să sporim cultura de hrană locală, sănătoasă, produsă în mod responsabil, să redefinim produsele autohtone cunoscute prin inovațiile în procesare și gătit. Incubatorul va spori dezvoltarea pieței interne și va ajuta să nu ne axăm atât de mult pe produse de import, industriale și convenționale. Aflat în sânul unei ferme ecologice, incubatorul dorește să atragă atenția la practicile care sporesc nutriția solului, protejează biodiversitatea și conservează apa”.

Spațiul va fi deschis publicului și, pe lângă dezvoltarea rețetelor și a loturilor sezoniere/mici, va oferi cursuri de gătit pentru categorii speciale, cum ar fi adolescenți, părinți singuri și vârstnici. 

„Spațiul va fi, de asemenea, utilizat pentru evenimente sociale, cum ar fi pregătirea de grup a produselor de marcă pentru a fi oferite cadou sau partajate la birou. Lucrăm cu consultanți internaționali și manageri de bucătărie pentru a crea un model de proprietate cooperativă la care ne propunem să trecem în viitor”.

‹ adv ›

Dar toate acestea nu ar fi fost posibile fără contribuția Proiectului Livada Moldovei. 

„Echipa Proiectului Livada Moldovei ne-a susținut foarte mult începând cu  prima etapă, când abia formam ideea, dar și pe parcursul următoarelor luni. Ne-a fost mereu alături cu sprijin moral și cu expertiză. Specialistul în proiectarea spațiilor de procesare Olivier van Buynder ne-a ajutat direct la designul bucătăriei și spațiilor adiacente. Îi suntem recunoscători pentru munca depusă și pentru susținerea oferită”. 

Din cauza că evenimentele aproape au fost sistate pe parcursul acestui an, a fost creată EcoVillage Farms.

„Ne-am dorit să susținem micii producători agricoli în această perioadă destul de dificilă, generată de pandemie și, astfel, am dezvoltat o altă piață pentru fructele și legumele lor. Așa a fost creat un serviciu de livrare în oraș. Odată în săptămână, 25-30 de clienți primeau o pungă cu produse proaspete care consta din pâine, gustare și surpriză, livrate cu bicicleta. În acest sezon au fost efectuate peste 850 de livrări, iar acum, după încheierea sezonului agricol, trecem la livrarea mărfurilor refrigerate și ambalate, la fel cu bicicleta”.

Până în vara anului 2021 își propun să reconstruiască prima secțiune a bucătăriei comune. 

„Prima secțiune cuprinde doar spațiul de bucătărie și depozitul frigorific. Mai există și o zonă mai extinsă de producere, cafenea, sala mare de conferințe, oficii pentru antreprenori mici, camere de cazare și studiou de yoga”. 

Mulți consumatorii sunt dornici de a face parte din lanțul de aliminație cu sens, susține Valeria Șvarț-Groger.

„În prima jumătate de an, am reușit să susținem 28 de fermieri mici ca să-și comercializeze produsele în această perioadă destul de complicată, totodată, am contribuit ca 25 de mici procesători să devină mai vizibili pentru publicul larg, Nu în ultimul rând, am reușit să oferim lucru part-time pentru 11 oameni și să reconstruim o parte din clădirea veche a fostei ferme de porci”.

Incubatoarele, huburile și spațiile de colaborare sunt bine puse la punct în Moldova, dar acestea sunt orientate în mare parte către dezvoltarea creativă și tehnică, nu și cea alimentară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›