În ultima perioadă, tot mai des se discută despre necesitatea și utilitatea incubatoarelor de afaceri, care oferă startup-urilor acces la infrastructură, mentorat, investiții și alte tipuri de suport pentru a le ajuta să treacă de la faza de idee la produs final.
Și în Republica Moldova există mai multe incubatoare de afaceri în diferite domenii. În anul 2019 a fost conceput incubatorul de afaceri agroalimentare, primul de acest fel în țara noastră.
Echipa care stă în spatele acestei idei este optimistă și crede că un astfel de proiect este necesar pentru Republica Moldova, atât pentru producători, cât și pentru consumatori.
Totodată, aceasta a specificat că obstacolele cele mai frecvente în demararea unei afaceri alimentare sunt birocrația, echipamentele specializate scumpe, recrutarea forței de muncă, marketingul și gestionarea lanțului de aprovizionare.
Valeria Șvarț-Groger a amintit că ideea de a dezvolta un astfel de incubator a apărut cu mai mult timp în urmă, însă abia în anul 2019 a fost conturată și inițiată.
Nu erau siguri că această idee va prinde viață și, cu atât mai puțin, că va fi apreciată de oamenii de la noi, dar au riscat.
Echipa proiectului este formată din doi fondatori, unul dintre care este David Jesse, dar și alți oameni pasionați de proiectul Katalyst kitchens.
Incubatorul le va oferi fermierilor posibilitate de a procesa legumele, fructele și semințele, de a crea produse cu valoare adăugată și de a le stoca în spații special amenajate.
Spațiul va fi deschis publicului și, pe lângă dezvoltarea rețetelor și a loturilor sezoniere/mici, va oferi cursuri de gătit pentru categorii speciale, cum ar fi adolescenți, părinți singuri și vârstnici.
Dar toate acestea nu ar fi fost posibile fără contribuția Proiectului Livada Moldovei.
Din cauza că evenimentele aproape au fost sistate pe parcursul acestui an, a fost creată EcoVillage Farms.
Până în vara anului 2021 își propun să reconstruiască prima secțiune a bucătăriei comune.
Mulți consumatorii sunt dornici de a face parte din lanțul de aliminație cu sens, susține Valeria Șvarț-Groger.
Incubatoarele, huburile și spațiile de colaborare sunt bine puse la punct în Moldova, dar acestea sunt orientate în mare parte către dezvoltarea creativă și tehnică, nu și cea alimentară.
Comentarii