‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul producător de căpșune din Moldova obține certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP

Primul producător de căpșune din Moldova obține certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru prima dată, un producător de căpșune din Moldova a obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, datorită cărora fructele vor fi exportate pe piața europeană.

Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP oferă posibilitatea producătorilor din Moldova să extindă plasarea fructelor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.

Cooperativa Berries Group, specializată în cultivarea de căpșune, întrunește 5 membri, iar suprafața totală pe care aceștia le produc este de 40 de hectare.

‹ adv ›

Pentru a face față cerințelor piețelor de export, cu suportul proiectelor USAID, cooperativa a investit într-o linie de ambalare a căpșunelor și o seră computerizată pentru producerea materialului săditor de căpșun.

Recent cooperativa a primit consultanța proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova în procesul obținerii certificatelor bunelor practici agricole și sociale.

„Este o muncă pe o durată îndelungată, dar văzând rezultatele obținute, vedem că timpul și efortul investit nu au fost în zădar. În anul curent am exportat căpșune doar în România, pentru anul viitor vrem să întrăm pe piața Cehiei, suntem și în discuții cu Polonia.

În anul 2023 am obținut certificarea GLOBALG.A.P. pentru căpșunile produse în teren protejat de 0.6 ha, iar pentru anul viitor intenționăm să obținem certificarea și pentru membrii noștri. Sperăm că mai mulți producători vor urma exemplul nostru, astfel vom putea diversifica piețele de desfacere pentru tot sectorul”, spune Zinaida Plămădeală, administratoarea cooperativei Berries Group.

Aceste rezultate încurajează producătorii să implementeze standardele GLOBALG.A.P. și GRASP, ceea ce confirmă respectarea de către gospodăriile agricole a cerințelor de siguranță alimentară și responsabilitatea socială.

‹ adv ›

John Riordan, Șeful interimar al USAID Moldova:

„Extinderea numărului de producători agricoli care dețin certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP a venit într-un moment oportun, aliniat cu negocierile autorităților din Republica Moldova pentru condiții favorabile stimulării exportului de produse autohtone pe piața europeană. USAID sprijină producătorii agricoli din Moldova pentru a contribui la sporirea competitivității produselor și diversificarea piețelor de export. Accesul pe piața UE a produselor agricole va ajuta direct producătorii moldoveni, sprijinind reziliența și creșterea economică a țării.”

Notă: Republica Moldova este lider regional în implementarea standardelor GLOBAL G.A.P. și GRASP. La moment, numărul producătorilor agricoli certificați a ajuns la circa 75 GLOBALG.A.P și 45 – GRASP, inclusiv din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia, dintre care 36 certificări dețin producători de mere, 31 – de prune, 13 – de struguri de masă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›