‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătoare: După ce am construit frigiderul, planificăm să înființăm o livadă superintensivă de măr

Producătoare: După ce am construit frigiderul, planificăm să înființăm o livadă superintensivă de măr

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mulți producători agricoli de la noi înțeleg că pentru a putea obține prețuri avantajoase pentru producția proprie sunt necesare investiții în depozite frigorifice, case de ambalare, sortare sau prelucrare.

Un exemplu în acest sens este și CI BonaroAgro Grup din satul Pașcani, raionul Șoldănești, un grup de producători format din 5 membri, care în anul 2019 au decis să construiască un frigider cu o capacitate mai mare, ce le-ar permite să păstreze fructele crescute cu multă dragoste și trudă.

„La începutul anului trecut, am creat grupul de producători din care fac parte 5 întreprinderi. Și pentru că împreună deținem o suprafață de peste 130 de hectare de livezi am decis să identificăm posibilități de a obține resurse financiare pentru a ne dezvolta. Așa am depus dosarul la mai multe proiecte. A fost destul de complicat pentru că, pe lângă faptul că trebuia să dezvoltăm grupul de producători, fiecare dintre membri avea nevoie de bani ca să „crească” propria întreprindere”, ne-a povestit Maria Cojocaru, administratoarea CI BonaroAgro Grup.

Producătoarea spune că problemele și provocările cu care se confruntă cei care fac agricultură sunt destul de mari, dar există întotdeauna soluții care chibzuite vin să aducă lumină.

„După mai multe consultări, am ajuns la Proiectul Livada Moldovei și am decis să accesăm un credit pentru construcția frigiderului. Recunosc, anterior eram sceptică în privința creditelor, dar această experiență s-a dovedit a fi extrem de bună. Specialiștii Livada Moldovei ne-au ghidat permanent când am avut nevoie, dar și acum ne sunt alături. Suntem extrem de mulțumiți că am reușit să construim frigiderul, care ne permite să păstrăm producția atâta timp cât este nevoie. Capacitatea acestuia este de 1440 de tone, astfel că toți membrii avem unde să păstrăm fructele până atunci când se oferă un preț mai avantajos. Cu părere de rău, în anul curent nu prea avem producție”.

‹ adv ›

Activitatea de bază a grupului de producători este cultivarea merelor și prunelor.

„Datorită faptului că am avut posibilitatea să construim acest frigider, am putut să facem un pas înainte spre ceea ce ar trebui să facă orice întreprindere care își dorește să fie competitivă și să poată comercializa produsele în momentul cel mai convenabil”.

În pofida problemelor din anul curent, posibilitatea de a comercializa fructele atunci când este oferit un preț mai bun, îi face să se concentreze spre noi obiective și să-și planifice alte activități ce ar veni să completeze lanțul de succes al cooperativei.

„Cu toate provocările pe care le-am avut pe parcursul anilor nu ne oprim aici și ne dorim să continuăm cu încredere să creștem produse de calitate, solicitate  de consumatori. Astfel, în anul 2021 ne propunem să mai plantăm o livadă superintensivă de măr și, la fel, vom apela la un credit prin intermediul Proiectului Livada Moldovei. Dar planurile noastre nu se opresc aici, ne-am dori să construim suplimentar o anexă unde să procesăm merele și să producem suc. Am dori să modernizăm și uscătoria pe care o avem ca să putem comercializa nu doar fructe în stare proaspătă, dar și produse procesate”.

‹ adv ›

CI BonaroAgro Grup a fost inclusă în lista producătorilor care au permisiunea de a exporta în Federația Rusă.

„La moment, exportăm pe piața rusă. Am fost concentrați în mod prioritar pe dezvoltarea întreprinderilor, dar în viitorul apropiat, desigur vom depune efort pentru a diversifica piața de desfacere”.

Administratoarea a constatat că anul 2020 a fost unul destul de greu, dar, totodată, a demonstrat că fără irigare nu pot conta pe rezultate bune.

„Problemele cu care ne-am confruntat în anul curent, ne-au determinat să începem construcția unui bazin de acumulare. În același timp, analizăm toate posibilitățile pentru a iriga livezile. În anul curent, am irigat doar 30 de hectare. Fără apă nu mai poți face agricultură”.

Maria Cojocaru a menționat că a fost destul de complicat să creeze grupul de producători, nimeni nu dorea să se implice.

„Atunci când le propuneam să ne unim și să facem împreună o afacere frumoasă, îmi spuneau că mai bine investesc și dezvoltă propriul business. Acum, după ce am reușit să realizăm atâtea proiecte, vin colegi care atunci au refuzat ideea și recunosc că regretă că nu am acceptat să se alieze”.

‹ adv ›

Recomandă cu încredere producătorilor agricoli să apeleze la Proiectul Livada Moldovei.

„Experiența noastră demonstrează că se poate dezvolta un parteneriat de încredere. Personal, voi reveni la ei, pentru că avem planuri mari care pot fi realizate doar prin ajutor și susținere reciprocă”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›