Se spune că, fiecare eșec este un pas pregătitor pentru succes, iar schimbările ce parvin în viața noastră nu sunt întâmplătoare. Cel puțin, problemele au fost cele care l-au provocat pe eroul nostru, Vasile Cireș, să înceapă o nouă activitate. Având o fermă de vaci și comercializând laptele la una dintre fabricile din țară, a ajuns să nu fie plătit la timp și să nu aibă cu ce achita salariul angajaților săi.

Obosit de iregularitatea plăților, dar și provocat de dorința de a-și realiza visul, Vasile Cireș a reușit să pună pe roate o afacere de producere a cașcavalului 100% natural după tehnologia olandeză. Dar, să o luăm de la capăt.

Inițial, era un producător obișnuit care creștea culturi de câmp pe o suprafață de circa două mii de hectare, dintre care 650 în sistemul ecologic și avea în gestiune o fermă de vaci. Își asigurase întreg lanțul, de la materie primă până la comercializarea laptelui, dar soarta îi pregătise o altă cale.

- pub -(P) Construcția Depozitelor Frigorifice și Depozitelor pentru cereale!

„Totul a început în anul 2002, era deja al treilea an în care fabrica de lapte din regiune ne datora circa un milion de lei, bani, din care trebuia să achit salariile angajaților, dar și să asigur activitatea întreprinderii. Acest lucru m-a determinat să risc, dar, la drept vorbind, și să-mi realizez visul. Dintotdeauna îmi doream să produc cașcaval, iar până atunci îmi era greu să mă decid. Înțelegând că altfel nu se poate, am început a planifica afacerea. Nu aveam bani pentru achiziționarea echipamentelor, iar doar acestea pot asigura o producere ca la carte, astfel, am decis să caut parteneri peste hotare. Într-un final, am găsit un partener în Olanda, care avea practică în acest domeniu și care putea acoperi cheltuielile pentru echipament. Am elaborat împreună un plan de afaceri, care a fost aprobat în Olanda în cadrul Ministerului Economiei Naționale. Astfel, utilajul necesar și tehnologia a fost asigurată de partener, iar eu am asigurat infrastructura necesară și materia primă – laptele colectat de la văcuțele din fermă și în 2004 am lansat producerea”, ne-a povestit Vasile Cireș.

Așa a fost inițiată producerea cașcavalului Gouda după tehnologia olandeză, iar Vasile Cireș a fost printre primii fermieri care au aspirat la asemenea standarde. Totodată, acesta a reușit să îmbine perfect producerea ecologică a cerealelor cu cea a cașcavalului 100% natural. Și dacă e să vorbim de calitate, aceasta a fost apreciată și de experți de peste hotare.

„În anul 2012 aveam certificarea ecologică națională și internațională pentru cașcaval, astfel, am participat în cadrul unui concurs de profil organizat în Varșovia, Polonia, unde am câștigat locul l pentru calitatea produsului, fiind declarat cel mai bun cașcaval eco. Cereale eco producem din anul 2007. Mai apoi, statul a intervenit cu unele schimbări ce ne-au făcut mult prea anevoioasă certificarea de mai departe, au sistat activitatea Organismul de Certificare internațional. Cu părere de rău, și consumatorii de la noi nu prea înțeleg importanța acestui fapt și m-am oprit doar la producerea cașcavalului 100% natural, cu toate că este produs din materie primă ecologică și ar putea fi numit fără obiecții ecologic”.

Laptele utilizat pentru producerea cașcavalului este recoltat de la cele circa 100 de vaci din fermă, per total, producătorul având 300 de capete. Peste ceva timp, din cauza că partenerul străin a decis să se retragă din afacere, Vasile Cireș a fost nevoit să reducă din suprafața cultivată cu culturi de câmp pentru a reuși la fabrică.

„Avem circa 300 de capete, dintre care 100 de vaci și restul tineret bovin. Asigurăm materia primă ecologică, care, mai apoi, este utilizată drept furaj pentru animale. Am exportat cereale în Rusia, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda și Franța. Din cauza că nu reușeam, am fost nevoit să reduc suprafața până la 200 de hectare, dintre care 162 sunt în sistemul ecologic, necesare pentru asigurarea cu hrană a animalelor. Spre regret, oamenii nu prea cunosc sau nu vor să înțeleagă, cât este de important să mănânci sănătos. Organismul nostru este la fel ca o mașinărie, se uzează foarte rapid dacă nu este îngrijit și exploatat corespunzător. Cred că, ar trebui să ne mândrim cu ceea ce avem, cu pământul, clima, dar și oamenii din țară, până și olandezii au recunoscut faptul că, cașcavalul produs la noi după tehnologia olandeză este cu mult mai gustos, mai deosebit decât cel de la ei”.

Pentru a produce un kilogram de cașcaval natural sunt necesari circa 12 litri de lapte. Mândria producătorului este că reușește să producă tocmai 3 tipuri de cașcaval: 1-3 luni – Tradițional, 3-8 luni – Excelent, 8-14 luni – Regina. Fiecare dintre care este savurat cu plăcere de copiii și nepoții fermierului.

„Evident, nu pot concura la capitolul cheltuieli de producere cu alți producători sau ceea ce se importă la noi în țară. Produc cașcavalul doar din lapte și cheag, este absolut natural. Această afacere este avantajoasă pentru sănătatea oamenilor, mai puțin pentru mine. Pentru a produce un kilogram de cașcaval natural sunt necesari 12 litri de lapte, la care se mai adaugă și cheltuielile de producere. Nu pot să înțeleg, cum în magazine este comercializat cașcaval la prețul de 50-60 de lei kilogramul. Mi-aș dori să fiu mai tânăr, doar asta mă oprește să merg mai departe. Am avut propunerea de a lucra în Olanda, însă am rămas acasă, deoarece sufletul de moldovean se simte cel mai bine aici. Copiii au ales alte profesii, însă apreciază ceea ce fac”.

Spre final, Vasile Cireș ne-a spus că, statul ar trebui să acorde subvenții celor ce aplică bunele practici în agricultura ecologică, inclusiv pentru administrarea gunoiului de grajd. Având doar dorința de a produce ceva sănătos, fără susținere, este foarte greu. Fermierul a mai venit cu un îndemn pentru toți consumatorii din țară:

„Susțineți entuziasmul unor oameni care încă se luptă pentru a pune pe masa moldovenilor produse naturale, de calitate, obținut cu forța de muncă a cetățenilor noștri!”

Cu părere de rău, din cauza invadării pieței cu produse lactate importate, întreprinderea „Heuvelland” fondată de Vasile Cireș se află la răscruce de drum, iar câțiva oameni din raionul Fălești, Logofteni, riscă să rămână fără locuri de muncă. Deci, vă îndemnăm și noi, consumați produse naturale și sănătoase, dați un suflu de viață producătorilor autohtoni!

Unde puteți procura în Chișinău produsele fermierului: C.C.”Shoplandia”, str. Alecu Russo nr. 20, Ciocana.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

9 COMENTARII

  1. Daca s-a dorit de ajutat producatorul, trebuia mai multa informatie despre produs. In Shoplandia se vinde nu numai cascavalul lui Vasile Cires si, probabil, daca la intrare o sa intrebam unde-i acest cascaval nu vom avea raspunsul dorit.
    Denumirea intreprinderii putini o vor memoriza.
    Cascavalul are, probabil, o marca comerciala, care este mai usor de memorizat.

  2. CIRES E UN EXCROC KOMUNIST ORDINAR ..DIN CAUZA CA A MINTIT OLANDAJII ,AZI IN RM E DOAR FABRICA LUI DIN BANII OLANDEI. …ALTELE DE ASA GEN NU V-OR MAI FI..SI PRODUCTIA PREVAZUTA LA ACEASTA FABRICA TREBUIA SA FI CASCAVAL ,,GOUDA;;…NU REGINE DE FALESTI…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici