‹ adv ›
sâmbătă, 26 septembrie, 2020
23 C
Chișinău

Producător de cașcaval 100% natural: Susțineți entuziasmul celor care luptă pentru a vă pune pe masă produse naturale!

Recomandate

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

#36. Campania de semănat a rapiței – afectată de secetă. Ce planifică producătorii?

Tradițional, în a doua jumătate a lunii august fermierii încep campania de însămânțare a rapiței de toamnă. Spre regret, acest an este...

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

Se spune că, fiecare eșec este un pas pregătitor pentru succes, iar schimbările ce parvin în viața noastră nu sunt întâmplătoare. Cel puțin, problemele au fost cele care l-au provocat pe eroul nostru, Vasile Cireș, să înceapă o nouă activitate. Având o fermă de vaci și comercializând laptele la una dintre fabricile din țară, a ajuns să nu fie plătit la timp și să nu aibă cu ce achita salariul angajaților săi.

Obosit de iregularitatea plăților, dar și provocat de dorința de a-și realiza visul, Vasile Cireș a reușit să pună pe roate o afacere de producere a cașcavalului 100% natural după tehnologia olandeză. Dar, să o luăm de la capăt.

Inițial, era un producător obișnuit care creștea culturi de câmp pe o suprafață de circa două mii de hectare, dintre care 650 în sistemul ecologic și avea în gestiune o fermă de vaci. Își asigurase întreg lanțul, de la materie primă până la comercializarea laptelui, dar soarta îi pregătise o altă cale.

„Totul a început în anul 2002, era deja al treilea an în care fabrica de lapte din regiune ne datora circa un milion de lei, bani, din care trebuia să achit salariile angajaților, dar și să asigur activitatea întreprinderii. Acest lucru m-a determinat să risc, dar, la drept vorbind, și să-mi realizez visul. Dintotdeauna îmi doream să produc cașcaval, iar până atunci îmi era greu să mă decid. Înțelegând că altfel nu se poate, am început a planifica afacerea. Nu aveam bani pentru achiziționarea echipamentelor, iar doar acestea pot asigura o producere ca la carte, astfel, am decis să caut parteneri peste hotare. Într-un final, am găsit un partener în Olanda, care avea practică în acest domeniu și care putea acoperi cheltuielile pentru echipament. Am elaborat împreună un plan de afaceri, care a fost aprobat în Olanda în cadrul Ministerului Economiei Naționale. Astfel, utilajul necesar și tehnologia a fost asigurată de partener, iar eu am asigurat infrastructura necesară și materia primă – laptele colectat de la văcuțele din fermă și în 2004 am lansat producerea”, ne-a povestit Vasile Cireș.

Așa a fost inițiată producerea cașcavalului Gouda după tehnologia olandeză, iar Vasile Cireș a fost printre primii fermieri care au aspirat la asemenea standarde. Totodată, acesta a reușit să îmbine perfect producerea ecologică a cerealelor cu cea a cașcavalului 100% natural. Și dacă e să vorbim de calitate, aceasta a fost apreciată și de experți de peste hotare.

„În anul 2012 aveam certificarea ecologică națională și internațională pentru cașcaval, astfel, am participat în cadrul unui concurs de profil organizat în Varșovia, Polonia, unde am câștigat locul l pentru calitatea produsului, fiind declarat cel mai bun cașcaval eco. Cereale eco producem din anul 2007. Mai apoi, statul a intervenit cu unele schimbări ce ne-au făcut mult prea anevoioasă certificarea de mai departe, au sistat activitatea Organismul de Certificare internațional. Cu părere de rău, și consumatorii de la noi nu prea înțeleg importanța acestui fapt și m-am oprit doar la producerea cașcavalului 100% natural, cu toate că este produs din materie primă ecologică și ar putea fi numit fără obiecții ecologic”.

Laptele utilizat pentru producerea cașcavalului este recoltat de la cele circa 100 de vaci din fermă, per total, producătorul având 300 de capete. Peste ceva timp, din cauza că partenerul străin a decis să se retragă din afacere, Vasile Cireș a fost nevoit să reducă din suprafața cultivată cu culturi de câmp pentru a reuși la fabrică.

„Avem circa 300 de capete, dintre care 100 de vaci și restul tineret bovin. Asigurăm materia primă ecologică, care, mai apoi, este utilizată drept furaj pentru animale. Am exportat cereale în Rusia, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda și Franța. Din cauza că nu reușeam, am fost nevoit să reduc suprafața până la 200 de hectare, dintre care 162 sunt în sistemul ecologic, necesare pentru asigurarea cu hrană a animalelor. Spre regret, oamenii nu prea cunosc sau nu vor să înțeleagă, cât este de important să mănânci sănătos. Organismul nostru este la fel ca o mașinărie, se uzează foarte rapid dacă nu este îngrijit și exploatat corespunzător. Cred că, ar trebui să ne mândrim cu ceea ce avem, cu pământul, clima, dar și oamenii din țară, până și olandezii au recunoscut faptul că, cașcavalul produs la noi după tehnologia olandeză este cu mult mai gustos, mai deosebit decât cel de la ei”.

Pentru a produce un kilogram de cașcaval natural sunt necesari circa 12 litri de lapte. Mândria producătorului este că reușește să producă tocmai 3 tipuri de cașcaval: 1-3 luni – Tradițional, 3-8 luni – Excelent, 8-14 luni – Regina. Fiecare dintre care este savurat cu plăcere de copiii și nepoții fermierului.

„Evident, nu pot concura la capitolul cheltuieli de producere cu alți producători sau ceea ce se importă la noi în țară. Produc cașcavalul doar din lapte și cheag, este absolut natural. Această afacere este avantajoasă pentru sănătatea oamenilor, mai puțin pentru mine. Pentru a produce un kilogram de cașcaval natural sunt necesari 12 litri de lapte, la care se mai adaugă și cheltuielile de producere. Nu pot să înțeleg, cum în magazine este comercializat cașcaval la prețul de 50-60 de lei kilogramul. Mi-aș dori să fiu mai tânăr, doar asta mă oprește să merg mai departe. Am avut propunerea de a lucra în Olanda, însă am rămas acasă, deoarece sufletul de moldovean se simte cel mai bine aici. Copiii au ales alte profesii, însă apreciază ceea ce fac”.

Spre final, Vasile Cireș ne-a spus că, statul ar trebui să acorde subvenții celor ce aplică bunele practici în agricultura ecologică, inclusiv pentru administrarea gunoiului de grajd. Având doar dorința de a produce ceva sănătos, fără susținere, este foarte greu. Fermierul a mai venit cu un îndemn pentru toți consumatorii din țară:

„Susțineți entuziasmul unor oameni care încă se luptă pentru a pune pe masa moldovenilor produse naturale, de calitate, obținut cu forța de muncă a cetățenilor noștri!”

Cu părere de rău, din cauza invadării pieței cu produse lactate importate, întreprinderea „Heuvelland” fondată de Vasile Cireș se află la răscruce de drum, iar câțiva oameni din raionul Fălești, Logofteni, riscă să rămână fără locuri de muncă. Deci, vă îndemnăm și noi, consumați produse naturale și sănătoase, dați un suflu de viață producătorilor autohtoni!

Unde puteți procura în Chișinău produsele fermierului: C.C.”Shoplandia”, str. Alecu Russo nr. 20, Ciocana.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

Proiect MOVCA: Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice

Anul 2020, numit de-a dreptul unul dintre cei mai dificili, a făcut să vorbească tot mai multă lume despre necesitatea schimbării abordării...

Granturi de până la 50.000 dolari pentru proiecte de dezvoltare ECO

Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 septembrie 2020, un nou apel...

Instruire: Cultivarea fructelor în regim ecologic

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului sunt invitați la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Pentru prima dată, va fi lansată pe piață făină autohtonă ambalată certificată eco

O bună parte din producătorii de cereale eco mizează pe exportul acestora, mai puțini stabilesc contracte cu brutăriile sau fabricile autohtone. Astfel,...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Acum aproape un deceniu, primii stupi de albine și-au făcut apariția în gospodăria lui Valeriu Ceancansciuc. De atunci, numărul acestora a crescut...

Bolile provocate de virusuri la plante: ce simptome apar și cum să eviți răspândirea

Virusurile provoacă boli extrem de grave la plante, care afectează atât dezvoltarea acestora, cât și cantitatea și...

Cum pot fi ținute sub control buruienile în agricultura ecologică

În ultimii ani, producerea culturilor în sistemul ecologic a devenit un trend, unul bine argumentat. Însă, o bună parte din producători întâlnesc probleme la...

Cum să atragi buburuzele în grădină – 5 metode eficiente

Buburuzele au fost în toate timpurile apreciate de micii producători și nu doar, datorită faptului că se dovedesc a fi entomofagi excelenți,...

Ludmila Castraveț, producătoare: Consumatorii sunt arhitecții produselor noastre, ei sunt cei ce ne fac fericiți revenind

Orice afacere în agricultură își are povestea ei, iar atunci când aceasta este inițiată de o femeie, obține un farmec aparte. Nu știu cum,...