Cererea pe piață pentru carne sau ouă ecologice este în creștere. Cu toate acestea, la moment, nu avem în Moldova nici un astfel de producător.
Primii pași pentru a acoperi deficitul de ouă și carne ecologică de păsări au fost făcuți de câțiva fermieri ce planifică să înființeze astfel de ferme. Însă, oferta acestora nu va acoperi cererea de pe piață.
Un exemplu în acest sens ar putea fi România și Ucraina, unde producătorii ce au lansat astfel de afaceri se bucură de succes. Iar dacă vă interesează o astfel de afacere, iată câteva sfaturi ce v-ar putea prinde bine.
Sectorul zootehnic este unul dintre componentele esențiale ale gospodăriilor agricole ecologice, deoarece permit valorificarea producției vegetale și asigură cu îngrășăminte organice naturale ferma. Totodată, zootehnia ecologică este valabilă doar în cazul în care terenurile sunt certificate ecologic.
Câte păsări per hectar sunt admise în agricultura ecologică?
O cerință de bază a agriculturii ecologice este ca în gospodărie numărul de animale să fie calculat în dependență de cantitatea de azot ce se conține în bălegarul acestora. Totodată, animalele trebuie să aibă acces la suprafeţe de exerciţiu în aer liber.
În fermele zootehnice ecologice este interzisă utilizarea Organismelor Modificate Genetic (OMG), substanțe chimice, îngrășăminte anorganice, hormoni, stimulatori, antibiotice sau metode biotehnologice, deoarece pot avea un impact negativ asupra mediului și sănătății omului.
Află aici De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.
Ce reprezintă animalele ecologice?
Animalele ecologice sunt cele care s-au născut și crescut în ferme ecologice sau cele ce au trecut prin perioada de conversiune – timp în care se aplică principiile agricuturii ecologice.
Perioada de conversiune este de 10 săptămîni – pentru păsările destinate producţiei de ouă şi/sau carne, achiziţionate la vârsta de 3 zile.
Cum se completează numărul de animale?
În condiţiile în care o fermă este formată pentru prima oară şi în lipsa numărului suficient de animale crescute după metoda de producţie agroalimentară ecologică, numărul insuficient de animale se completează cu respectarea următoarelor condiţii:
- puii destinaţi producţiei de ouă trebuie să aibă vârsta de până la 18 săptămâni;
- puii destinaţi producţiei de carne trebuie să aibă maxim 3 zile în momentul în care părăsesc unitatea de producţie în care au fost produşi.
Cerințe față de întreținere:
Principala condiție la întreținere a acestor păsări este crearea condițiilor cât mai aproape de cele de natură – să aibă acces la iarbă, să poată ciuguli, scurma. Păsările trebuie crescute pe sol, iar accesul liber la spațiile înverzite asigură formarea imunității. Păsările precum rațele au nevoie de acces la iaz, lac.
Suprafețele exterioare înierbate trebuie să asigure: