sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCe trebuie să știi înainte de a investi într-o fermă ecologică de păsări

Ce trebuie să știi înainte de a investi într-o fermă ecologică de păsări

Recomandate

Cererea pe piață pentru carne sau ouă ecologice este în creștere. Cu toate acestea, la moment, nu avem în Moldova nici un astfel de producător.

Primii pași pentru a acoperi deficitul de ouă și carne ecologică de păsări au fost făcuți de câțiva fermieri ce planifică să înființeze astfel de ferme. Însă, oferta acestora nu va acoperi cererea de pe piață.

Un exemplu în acest sens ar putea fi România și Ucraina, unde producătorii ce au lansat astfel de afaceri se bucură de succes. Iar dacă vă interesează o astfel de afacere, iată câteva sfaturi ce v-ar putea prinde bine.

Sectorul zootehnic este unul dintre componentele esențiale ale gospodăriilor agricole ecologice, deoarece permit valorificarea producției vegetale și asigură cu îngrășăminte organice naturale ferma. Totodată, zootehnia ecologică este valabilă doar în cazul în care terenurile sunt certificate ecologic.  

Câte păsări per hectar sunt admise în agricultura ecologică?

O cerință de bază a agriculturii ecologice este ca în gospodărie numărul de animale să fie calculat în dependență de cantitatea de azot ce se conține în bălegarul acestora. Totodată, animalele trebuie să aibă acces la suprafeţe de exerciţiu în aer liber.

Numărul maxim de animale per hectar echivalent a 170 kg N/ha/an

În fermele zootehnice ecologice este interzisă utilizarea Organismelor Modificate Genetic (OMG), substanțe chimice, îngrășăminte anorganice, hormoni, stimulatori, antibiotice sau metode biotehnologice, deoarece pot avea un impact negativ asupra mediului și sănătății omului.

Află aici De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Ce reprezintă animalele ecologice?

Animalele ecologice sunt cele care s-au născut și crescut în ferme ecologice sau cele ce au trecut prin perioada de conversiune – timp în care se aplică principiile agricuturii ecologice.

Perioada de conversiune este de 10 săptămîni – pentru păsările destinate producţiei de ouă şi/sau carne, achiziţionate la vârsta de 3 zile.

Cum se completează numărul de animale?

În condiţiile în care o fermă este formată pentru prima oară şi în lipsa numărului suficient de animale crescute după metoda de producţie agroalimentară ecologică, numărul insuficient de animale se completează cu respectarea următoarelor condiţii:

  •  puii destinaţi producţiei de ouă trebuie să aibă vârsta de până la 18 săptămâni;
  • puii destinaţi producţiei de carne trebuie să aibă maxim 3 zile în momentul în care părăsesc unitatea de producţie în care au fost produşi.

Cerințe față de întreținere:

Principala condiție la întreținere a acestor păsări este crearea condițiilor cât mai aproape de cele de natură – să aibă acces la iarbă, să poată ciuguli, scurma. Păsările trebuie crescute pe sol, iar accesul liber la spațiile înverzite asigură formarea imunității. Păsările precum rațele au nevoie de acces la iaz, lac.

Poză realizată la ferma eco de găini din România, proprietar Aurel Petruș

Suprafețele exterioare înierbate trebuie să asigure:

Ce rase de păsări sunt potrivite pentru avicultura eco?

La noi în republică nu sunt anumite rase locale de păsări, în gospodării fiind crescuți diferiți hibrizi, fără de origini. Trebuie de evidențiat că, la creșterea păsărilor de casă este necesară prevenirea creșterii excesive a lor, adică evitarea metodei intensive de creștere. Astfel, apar vârstele minime de sacrificare.
Atenție! În agricultura ecologică este interzisă mutilarea păsărilor (tăierea ciocului, retezatul aripilor, priponitul cloștilor, hrănirea forțată, jumulitul gâștelor pentru puf. Se admite castrarea cocoșilor (pentru a obține claponi) până ca aceștia să atingă maturitatea sexuală.
Este necesar de a respecta ciclul de ouat al găinilor, care este de un an de zile și perioadele de pauză. Mai apoi, găinile trebuie înlocuite cu cele tinere, deoarece cu fiecare an numărul ouălor scade cu 10%.
Poză realizată la ferma eco de găini din România, proprietar Aurel Petruș

Suprafața necesară în adăpostul interior

Tabel creat în baza recomandărilor Legii cu privire la producţia agroalimentară ecologică
Animalele trebuie să dispună de trape intrare-ieșire, ventilație și ferestre pentru lumină. Pentru găinile ouătoare durata luminii nu trebuie să depășească 16 ore și o perioadă continuă de odihnă nocturnă de cel puțin 8 ore. Totodată, trebuie să fie instalate cuibare. Cel puțin o treime de podea trebuie să fie solidă, iar pe jos așternut din paie, talaș, rumeguș.
Articol realizat în baza Legii cu privire la producţia agroalimentară ecologică, recomandărilor Sistemul de Agricultură Ecologică, Chișinău 2018. Mai multe detalii despre cerințele privind avicultura ecologică puteți afla accesând acest link.
În curând, vom reveni cu un articol ce ține de hrana și menținerea sănătății păsărilor în agricultura ecologică. 
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco