‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de cireși: Datorită turnului anti-îngheț, pierderile provocate de temperaturile scăzute sunt minime

Producător de cireși: Datorită turnului anti-îngheț, pierderile provocate de temperaturile scăzute sunt minime

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O bună parte din speciile pomicole se află în faza dezmugurit-înflorit, iar rezistența la îngheț a organelor florale este destul de redusă, mai ales pentru speciile sâmburoase.

Pomicultorii, pentru a-și proteja livezile, utilizează diverse metode, cum ar fi fumigația sau încălzirea aerului din livadă, iar unii, pentru a fi siguri de reușita lucrării, procură tehnică specială.

Familia Vornices și-a lansat afacerea în pomicultură acum 15 ani, înființând livezi de măr și cireș la nordul țării. Iar pentru că înghețurile de revenire erau o problemă caracteristică fiecărei primăveri, aceștia acum câțiva ani au cumpărat un turn anti-îngheț, cu suportul USAID.

„Suprafața pe care o putem proteja de înghețuri cu ajutorul acestui turn depinde de intensitatea acestora. Cu cât temperatură este mai redusă, cu atât suprafața este mai mică. Spre exemplu, dacă avem -4°C, Frostbuster-ul asigură protecția a circa 20 de hectare. Avem 8 hectare de cireș și circa 100 de hectare de livezi de măr. Utilizăm Frostbuster-ul în toată primăvară, în special pentru terenurile amplasate în depresiuni”, a explicat Vornices Dorin, SRL Agrodenidan.

Înghețurile de primăvară afectează nu doar recoltele de fructe, ci și calitatea acestora, astfel compania Agrodenidan pregătește pentru următoarele zile turnul anti-îngheț pentru a proteja livada de cireș.

„Dacă nu aplicăm nici o măsură de protecție pierderile sunt foarte mari, iar înghețurile de revenire sunt din ce în ce mai des întâlnite în ultimii ani. A fost ca o încercare, atunci când am primit acest turn, iar acum planificăm să cumpărăm încă 3-4 pentru a asigura protecția întregii plantații”.

Mai multe detalii despre cum să-ți protejezi livezile de îngheț găsești în acest articol.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›