‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSunt prognozate înghețuri. Vezi cum să-ți protejezi livada

Sunt prognozate înghețuri. Vezi cum să-ți protejezi livada

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza temperaturilor înalte înregistrate în perioada rece a anului, inclusiv pe parcursul ultimelor săptămâni, o bună parte din speciile pomicole au pornit în vegetație, iar organele florale trec prin anumite faze importante pentru recolta ce urmează.

Pentru următoarele zile, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează temperaturi de până la -5°C în unele regiuni ale țării, astfel, speciile pomicole sunt în pericol. Acest lucru este valabil pentru livezile sâmburoase sau cele amplasate în depresiuni.

Astfel, dacă e să vorbim de sâmburoase, unele soiuri a speciilor precum caisul deja sunt în faza de butoni florali sau flori deschise, iar rezistența acestora la îngheț este redusă.

‹ adv ›

Rezistența speciilor pomicole la îngheț:

Printre măsurile eficiente, ce ar putea ameliora situația și reduce impactul temperaturilor reduse asupra pomilor, se numără fumigația, încălzirea aerului din livadă, ventilarea (vântul artificial) şi mărirea umidităţii aerului.

Fumigația – în acest scop se utilizează materiale ce produc mult fum în timpul arderii, cum ar fi: bălegar păios semiuscat, turbă, buruieni uscate, gunoaie, care se amestecă cu rumeguş, uleiuri minerale, păcură și alte materiale ce ard ușor. Aceste materiale se pun în grămezi la distanţe de circa 10 metri una de alta, în special în partea de unde bate vântul mai puternic pentru a răspândi mai ușor fumul în livadă.

‹ adv ›

Încălzirea aerului din livadă – se poate face cu ajutorul unor „sobe speciale” confecționate din tablă de 2 mm grosime, în care se ard diferite produse petroliere (petrol, ulei mineral). Sobele se instalează între rândurile de pomi la distanță de 7-10 m una de alta.

Ventilarea – se realizează cu ajutorul unor instalații de ventilare, care amestecă și înlocuiesc aerul rece de la suprafața solului cu aerul mai cald din straturile superioare.

Ploaia artificială – este o metodă eficientă în special în combaterea brumelor. Metoda se bazează pe folosirea irigării prin aspersiune cu picături foarte fine și mici de apă. Datorită metodei, particulele dispersate pe organe îngheață la temperatura de 0°C și degajă în atmosferă câte o calorie la fiecare gram de apă.

‹ adv ›

FOTO: digi24.ro; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›