‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de salvie: Chiar dacă cele 500 de hectare au fost afectate de secetă,...

Producător de salvie: Chiar dacă cele 500 de hectare au fost afectate de secetă, salvia este o cultură mai rentabilă decât majoritatea

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea plantelor medicinale și aromatice intră în vizorul fermierilor din Republica Moldova dintr-o serie de motive: acestea sunt puțin pretențioase la condițiile de mediu, iar prețul de comercializare e unul bun.

Cu toate acestea, în urma lipsei de precipitații, succedate de ploile abundente care au marcat a doua jumătate a lunii iunie, de pe un teren de circa 500 de hectare, doar aproximativ 60-70% din suprafața cultivată cu salvie și-a revenit, susține Mihai Cerguță, producător de salvie din Cimișeni, Criuleni.

„Salvia a suferit și ea după insuficiența de umiditate, dar în comparație cu alte culturi s-a comportat mult mai bine. Deci, efectul economic va fi un pic mai mare ca la grâu și orz. Salvia este mult mai rezistentă la secetă”.

Fermierul cultivă salvie deja al cincilea an. Potrivit lui, acum un an, venitul pe care-l aducea un hectar de salvie era de circa 9-10 mii de lei. În acest an, estimează că acestea vor fi cu circa 50% mai mici. Respectiv, recolta așteptată de Cerguță va fi în acest an în jur de 6-8 tone/hectar, față de 14-15 tone/hectar în 2019.

„Anul trecut am avut în jur de 1200 de euro la hectar, deci, în jur de 24 de mii de lei, iar cheltuielile-s în jur de 13 mii. Noi am avut 18 mii de lei la hectar venit brut. Anul acesta, dacă o să ajungem la 5-6 mii o să zicem mulțumim frumos”.

‹ adv ›

Dincolo de pierderile cauzate de condițiile climaterice, potrivit producătorului din Criuleni, chestiunea prioritară în ceea ce privește cultivarea plantelor medicinale și aromatice se ascunde în capacitatea de realizare a producției. În viziunea lui Cerguță, producătorii de levănțică au suprasolicitat piața, iar acum se ciocnesc cu problema realizării uleiului. Soluția, în viziunea sa, este cultivarea culturilor care permit realizarea masei verzi și nu a produsului finit.

„A apărut o problemă mare în Moldova – nu se realizează uleiul de levănțică. S-au avântat toți în cultivarea levănțicii, dar, vă dați seama, în acest an nu s-a vândut niciun litru de ulei de lavandă. Avem ulei de anul trecut care nu se realizează. De la salvie noi dăm masă verde și gata. Noi nu răspundem mai departe de procesele tehnologice. Când te implici în producere până la produs finit –  nu mai dai de capăt”.

Prețul de realizare a salviei este de 85 euro pentru o tonă de masă verde.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›