‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii de cireși îngrijorați: Dacă vor fi ploi în următoarele zile, calitatea recoltei va...

Producătorii de cireși îngrijorați: Dacă vor fi ploi în următoarele zile, calitatea recoltei va fi afectată esențial

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile nefavorabile din acest an au afectat recolta de cireși în mai multe țări din regiune. Astfel, prețurile stabilite pe piața externă sunt destul de mari, însă, spre regret, prea puțini producători autohtoni au suficiente cantități de cireși pentru a realiza exportul.

„Partenerii din Italia susțin că prețurile cireșilor în magazine nu sunt mai mici de 9 euro per kilogram. Totodată, furnizorii din UE indică prețuri de peste 4 euro per kilogram. Situația este aproape că similară pe piața rusă și este provocată de înghețurile înregistrate în lunile aprilie și mai în mai multe țări producătoare. Deci, în acest an sunt prețuri mai mari, însă producție mult mai puțină”, a menționat pentru Agrobiznes Adrian Cojocaru, director Departament Marketing, Moldova Fruct.

Totodată, o bună parte din soiurile timpurii au avut o recoltă de calitate redusă din cauza ploilor înregistrate, iar acum și soiurile târzii ar putea fi afectate de ploile prognozate în următoarele zile.

„Ploile înregistrate în ultimele săptămâni au afectat esențial aspectul comercial al cireșilor din livezile fără sistemul antiploaie. Plus, precipitațiile prognozate în următoarele zile ar putea afecta fructele soiurilor tardive ce urmează a fi recoltate în circa o săptămână. O bună parte din producători sunt îngrijorați de acest lucru, astfel, nu se grăbesc să stabilească contracte cu partenerii de peste hotare. Prețul de comercializare de la noi variază, fiind de circa 30-43 de lei per kilogram. Anul trecut, producătorii autohtoni au exportat cireși în Germania, își doresc s-o facă și în acest an, însă nu pot să-și asume așa responsabilitate, în condițiile în care nu sunt siguri că cireșile se vor păstra bine până a ajunge pe rafturile din supermarketuri, ulterior pe mesele consumatorilor. Piața UE solicită fructe de calitate, fructe cu peduncul despărțit de celelalte, iar acest lucru se realizează prin sortare. În condițiile în care au fost ploi, sortarea se realizează destul de anevoios. Astfel, producătorii nu doresc să dezamăgească partenerii de peste hotare și, cel mai probabil, volumul vânzărilor va scădea esențial, dacă vor fi ploi”, a adăugat Adrian Cojocaru.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de mai mulți producători, printre care și Aliona Mandati, administratoarea Domultera.

„În curând urmează să realizăm culesul, însă suntem îngrijorați ca fructele să nu fie afectate de ploi. În acest an, am fost esențial afectați de înghețuri, roada s-a redus semnificativ, iar acum calitatea este supusă riscului din cauza ploilor. Comercializăm recolta intermediarilor, care exportă atât în țările CSI, cât și UE”, ne-a explicat Aliona Mandati, administratoarea Companiei Domultera.

‹ adv ›

Amintim că, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în următoarele zile pe întreg teritoriul țării vor cădea precipitații.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›