‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de legume vor putea solicita finanțare în cadrul Programului „Livada Moldovei”

Producătorii de legume vor putea solicita finanțare în cadrul Programului „Livada Moldovei”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultorii din Republica Moldova, care își doresc să investească în modernizarea sectorului au posibilitatea de a obține mijloace creditare din sursele Proiectului „Livada Moldovei”, despre aceasta au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc și directorul Proiectului, Iurie Brumărel.

Astfel, conform noilor prevederi au devenit eligibile activitățile desfășurate în domeniul legumicol, cultivarea strugurilor de soiuri tehnici și vinificație, floricultura inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale, arhitectura peisagistică și turismul rural.

În context, Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a relatat că pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului horticol este nevoie de finanțare, iar una dintre problemele cu care se confruntă producătorii agricoli este accesul la mijloace financiare ieftine. Acest fapt determină modernizarea, calitatea investițiilor și într-un final competitivitatea.

„Recent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat extinderea Programului „Livada Moldovei”, dar și a noilor activități eligibile. Inițial, Proiectul a fost destinat sectorului horticol, dar sectorul horticol fără legumicultură nu poate să fie complet. Iată de ce s-a decis includerea legumiculturii ca și sector eligibil în Proiectul ”Livada Moldovei”. Acei legumicultori care doresc să modernizeze sau să facă investiții în sectorul de producere a legumelor au posibilitatea de a obține mijloace creditare din sursele Proiectului. Vorbim de investiții în infrastructură, sisteme de irigare, echipamente și utilaje agricole. Legumicultura este un domeniu important cu valoare adăugată, din păcate, nu este atât de dezvoltat, producem legume în cantități care cu mare greu asigură piața locală, nu mai vobim de potențialul de export. Avem un potențial enorm, unde trebuie să creștem, trebuie să fim competitivi. Iar pentru a deveni competitivi trebuie să investim. Floricultura va fi, la fel, un domeniu eligibil, iar producătorii care doresc să dezvolte o astfel de afacere vor putea apela la credite în cadrul Proiectului dat”, a explicat ministrul.

‹ adv ›

Totodată, oficialul a remarcat și faptul că avantajele acestui Program sunt perioada de grație destul de atractivă ce se referă la 4 ani, dobânzile relativ competitive și atractive (5% la valută și 7-8% la valuta națională), scutirea de taxe pe valoare adăugată, dar și a accizelor și taxelor aferente importurilor sau achizițiilor de bunuri și servicii.

Iurie Brumărel, directorul Proiectului „Livada Moldovei” a menționat că, până la moment, au fost făcute investiţii financiare în sectorul horticol de aproximativ 30 de milioane de euro, o parte fiind din resursele Băncii Europene de Investiție, iar o altă parte din resursele proprii a beneficiarilor proiectului. Faptul că lista activităților eligibile a fost extinsă va permite valorificarea mai rapidă și mai efectivă a resursele oferite de către Banca Europeană de Investiție.

„În sectorul horticol vor fi finanțate activitățile de producere, recoltare și post recoltare a fructelor, strugurilor, pomușoarelor, nucilor, legumelor, florilor inclusiv a plantelor aromatice. Tot mai multe companii mici și mijlocii investesc în producerea uleiurilor esențiale din plante aromatice și medicinale, este un domeniu la început de cale, dar produsele sunt foarte solicitate pe piața europeană. Producerea de puieți, răsaduri, semințe, fabricarea de mașini și echipamente care vin să ușureze munca pomicultorilor, legumicultorilor, floricultorilor, adică a întregului sector horticol vor fi eligibile de a fi finanțate. Turismul vitivinicol, agroturismul, la fel, sunt elemente fără de care investițiile în sectorul horticol și vitivinicol nu pot fi complete”, a spus Iurie Brumărel.

Menționăm că, Proiectul „Livada Moldovei” are un buget total de 120 de milioane de euro. Până în prezent a fost valorificată suma de peste 30 de mln de euro, de care au beneficiat 45 de producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›