În plin sezon de recoltare a strugurilor, viticultorii s-au pomenit cu mai multe probleme cărora urmează să le facă față. Pe lângă factorii climaterici, războiul din Ucraina, la data de 15 august curent, Federația Rusă a anunțat despre interdicția de import pentru produsele vegetale din, practic, toate localitățile Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.
Deși, am avut un început de sezon favorabil, unde starea plantațiilor a fost destul de bună, a urmat perioada de secetă și atunci, evident că, în plantațiile care nu este acces la irigare, calitatea strugurilor a avut de suferit și în ajunul sezonului de coacere, bobițele au rămas mai mărunte decât sunt caracteristice pentru soiul Moldova, spune Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.
Sezonul de recoltare a strugurilor timpurii, tradițional, a început în a doua jumătate a lunii august, astfel că pe parcursul lunii august am exportat 1837 de tone de struguri.
Una dintre problemele despre care se discută tot mai des în ultima perioadă este că viticultorii trebuie să revină la structura sortimentului, trebuie să atragă o atenție sporită strugurilor apireni, soiurilor cu coacere timpurie și medie, pentru ca să poată exporta cantități mai mari de struguri proaspăt recoltați, mai spune Gheorghe Gaberi.
Odată că anunțul despre interdicția impusă de Federația Rusă, producătorii de struguri au început să identifice piețe alternative pentru struguri.
Președintele Asociației consideră că, principala perspectivă este de a mări cantitățile exportate pe piața UE, acolo unde vindem aproape jumătate din volumul de struguri.
Totodată, producătorii de struguri sunt îngrijorați de neclaritatea care există la moment, ce se va întâmpla cu strugurii care nu vor fi posibil să fie utilizați ca struguri proaspeți de masă.
În ceea ce ține de prețurile care se oferă la struguri, în linii generale, sunt aceleași ca și cele din anul trecut.
Comentarii