În plin sezon de recoltare a strugurilor, agricultorii moldoveni s-au pomenit în situaţia în care nu au unde să-şi vândă roada.
Problema este semnalată de preşedintele Asociaţiei Oenologilor din Moldova, care spune că din cauza embargoului impus de ruşi unele fabrici de vin nu mai cumpără struguri sau oferă un preţ cu 20-30 la sută mai mic. Între timp, autorităţile continuă negocierile cu Moscova, notează Jurnal.md.
„Prețurile la struguri au scăzut. Sunt mulţi viticultori care nu au unde să realizeze strugurii. Oferta de struguri este mare din partea viticultorilor, dar cererea din partea fabricilor care le transformă nu e prea mare fiindcă ei sunt foarte precauți, reieșind din situaţia care s-a creat pe piața Rusiei. Sunt unele care nu mai recepţionează”, susține preşedintele Asociaţiei Oenologilor din Moldova, Gheorghe Arpentin.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii susţine că este vorba despre cazuri sporadice şi că de vină sunt agricultorii care nu au încheiat din timp contracte cu fabricile de vin.
„Sunt cazuri sporadice. Cei care nu au reușit să se asigure cine le cumpără strugurii acum s-au trezit în această situație”, a comentat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
În ciuda problemelor, autorităţile sunt optimiste şi dau asigurări că interdicţia impusă de ruşi este una temporară.
„Eu v-aș ruga ca, deocamdată, cuvântul embargo să nu-l folosim. Ați văzut că primele contacte la nivel de experți au avut loc. Aceste discuții vor continua. Nu exclud că zilele astea voi avea o convorbire telefonică cu omologul meu rus pentru a discuta aceste subiecte”, a precizat, la rândul său, premierul Iurie Leancă.
Entuziasmul autorităţilor de la Chişinău nu pare a fi împărtăşit şi de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care anterior a declarat că vinurile noastre vor fi aruncate de statele Uniunii Europene în şanţ. Oficialii europeni susţin însă contrariul şi califică metodele Rusiei drept inacceptabile. Mai mult, drept răspuns la embargoul impus de Moscova, Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să liberalizeze exporturile de vinuri moldoveneşte spre statele europene înainte de semnarea acordurilor de asociere.
Totodată, în semn de susţinere a vinificatorilor din Republica Moldova, Parlamentul României va găzdui o expoziţie de vinuri moldoveneşti în luna octombrie.
Şi publicația americană Washington Post titrează astăzi că emargoul impus de ruşi are scopul de a sabota semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Comentarii