‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii de struguri nu-și pot comercializa recoltele

Producătorii de struguri nu-și pot comercializa recoltele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Încă la începutul sezonului de comercializare o bună parte din producătorii de struguri au declarat că vor întâmpina dificultăți la comercializarea recoltelor. În mare parte, calitatea strugurilor a fost afectată de secetă, iar în unele zone de grindină.

Potrivit datelor asociațiilor de profil, recolta globală a fost cu aproximativ 50% mai mică comparativ cu anul trecut, iar exporturile s-au redus cu peste 50%. În plus, strugurii au fost exportați în doar 19 țări ale lumii în acest sezon, anul trecut strugurii moldovenești au fost exportați în 28 de țări.

Pe lângă calitatea mai proastă, cererea, atât pe piața internă, cât și externă, este cu mult mai mică. Puterea de cumpărare, dar și posibilitatea de a exporta fiind afectate de pandemie.

„Situația este destul de complicată la toți producătorii de struguri. A fost puternic afectată puterea de cumpărare, dar și calitatea de secetă, pandemie. Exporturile au scăzut cu aproximativ 50-60%. Este un an foarte dificil. Prețurile oferite pe piața externă, la fel, sunt mai mici cu aproximativ 30-40%”, a menționat Ion Sula, președintele asociației exportatorilor de struguri din Costești, Ialoveni.

‹ adv ›

O bună parte din micii producători încearcă să-și comercializeze recolta pe piața internă, însă susțin că și acest lucru este problematic. Infrastructura de care dispun aceștia le permit păstrarea strugurilor până maxim în luna februarie, însă vânzările sunt practic stagnate.

Specialiștii din sector estimează că s-ar putea repeta situația de acum doi ani, când o bună parte din producători nu și-au putut vinde recoltele și au fost organizate mai multe târguri locale pentru a-i ajuta.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›