Tot mai mulți agricultori din Moldova sunt deciși să planteze zmeur sau să-și extindă plantațiile de zmeur, ca urmare a creșterii cererii pentru aceste bacifere, generată acum doi ani odată cu pandemia Covid-19.
Pentru a asista fermierii în plantarea zmeurului, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), a organizat recent vizita expertului sârb Alexandar Leposavic în Moldova.
Pe parcursul a șapte zile producătorii moldoveni au fost informați despre soiurile de zmeur pretabile pe piața internațională, cerințele față de sol și tehnologiile avansate de producere.
Oleg Calestru, specialist producerea baciferelor în cadrul APM, a explicat că în ultimii ani urmărim o creștere a cererii de zmeură.
Potrivit expertului Alexandar Leposavic, fiecare zonă își are particularitățile sale pedoclimatice și pentru a determina cele mai bune soiuri, acestea trebuie testate în condițiile Moldovei.
Soiurile de zmeur recomandate pentru consum în stare proaspătă sunt soiurile sezoniere: Rubin, Glen Ample, Tula Magic, Laszka, Octavia, Himbo Top, și soiurile remontante: Polana, Amira, Enrosadira, Delniwa, Caroline, Adelita etc.
Pentru congelare, în conditiile pedoclimatice ale RM, sunt recomandate soiurile de zmeur: Polka, Meeker, Glen Ample, Amira, Erika, Fertodi Zamatos etc.
Expertului sârb a consultat în cadrul vizitei sale fermierii din satul Cunicea, raionul Florești, cunoscuți pentru suprafețe extinse plantate cu căpșun.
Anual, satul Cunicea, care s-a transforma într-un cluster de producere a căpșunelor, îngrijește circa 150 de hectare plantate cu căpșun de pe care recoltează în jur de 1000 tone de fructe. În producerea sunt antrenate aproximativ 200 de persoane.
Ilie Fedorciucov, producător de căpșune din satul Cunicea, a explicat că schimbările climaterice și cererea consumatorilor i-a determinat pe fermierii din Cunicea să înceapă plantarea zmeurului.
De mai mulți ani fermierii din satul Cunicea cultivă căpșun în câmp deschis, și, de obicei, în sezon reușeau să exporte zilnic câte 7-8 camioane de căpșune.
Notă: Actualmente, culturile bacifere constituie circa 4 mii ha, căpșunul fiind cel mai cultivat și ocupând circa 2 mii de ha. Zmeurul este cea dea doua cea mai populară cultură, crescând suprafețele la circa 25% din totalul suprafețelor de culturi bacifere. De asemenea, sunt în creștere suprafețele plantate cu mur, ocupând până la 10% din suprafețele de culturi bacifere.
Comentarii