vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
Acasă Articole Prograin Organic planifică să lanseze câteva ferme zootehnice și un hub multifuncțional pentru depozitarea inputurilor

Prograin Organic planifică să lanseze câteva ferme zootehnice și un hub multifuncțional pentru depozitarea inputurilor

0
Prograin Organic planifică să lanseze câteva ferme zootehnice și un hub multifuncțional pentru depozitarea inputurilor

Prograin Organic, prima companie certificată din Republica Moldova în domeniul cultivării culturilor cerealiere, oleaginoase, leguminoase ecologice, planifică să lanseze câteva ferme zootehnice cu capacitatea totală de circa 5 mii de capete pentru a asigura suprafețele cultivate eco cu îngrășăminte organice. Un alt scop al companiei este majorarea suprafețelor eco până la 20 de mii de hectare.

Aceste, dar și alte obiective ce ar asigura durabilitatea sectorului agricol ecologic din Moldova au fost discutate în cadrul Conferinței „Prograin Organic – promotorul agriculturii organice în Republica Moldova”, organizate pe data de 29 mai curent.

Spartac Chilat, cofondatorul companiei, a menționat pentru Agrobiznes că, agricultura organică are o mulțime de avantaje, de care pot să beneficieze nu doar oamenii, ci și solul, plantele, tot mediul înconjurător. Totodată, experiența pe care o are compania și membrii acesteia confirmă faptul că, agricultura eco este și una foarte profitabilă.

„Analizând realizările pe care le-am avut până acum, credem că, e timpul să trecem la o altă etapă, care presupune un business real. Un alt scop al companiei, pe lângă promovarea agriculturii organice, este de a aduce noi investiții în lanțul valoric pentru a menține profitabilitatea produsului. Agricultura organică are o mulțime de avantaje, de care beneficiază nu doar oamenii, ci și mediul înconjurător. Totodată, agricultura organică este una rentabilă, asigurând un profit dublu fermierilor față de sistemul convențional.  Devenind membri ai companiei noastre, fermierii obțin suport pentru dezvoltarea întregului lanț valoric, de la livrarea inputurilor până la comercializarea produsului. La moment, 63 de fermieri sunt membri ai proiectului nostru, însă așteptăm o creștere de peste o sută. Sperăm că, vom atinge această cifră cât mai curând. Pentru anul curent, planificăm să extindem suprafețele cultivate cu culturi organice până la 15 mii de hectare, să majorăm exporturile până la 30 de mii de tone și să consolidăm echipa pentru lansarea fermelor zootehnice. Avem deja fermieri care au implementat aceste schimbări, asigurând câmpurile cu îngrășăminte din fermele proprii, iar exemplul acestora merită a fi urmat”, a menționat Spartac Chilat.

Potrivit lui Vasile Politov, cofondatorul Prograin Organic, în cadrul companiei sunt produse culturi organice pe o suprafață de peste 9 mii de hectare, iar aceasta ar putea deveni dublă în următorii doi ani. Astfel, necesarul de îngrășăminte organice nu mai poate fi acoperit din resursele existente și dezvoltarea sectorului zootehnic, pe lângă activitatea de bază, devine o prioritate.

„Tindem să ajungem la 20 de mii de hectare pe care vor crește culturi eco. Pentru a asigura durabilitatea proiectului și  a implementa toate cerințele UE privind producerea ecologică, ne-am propus drept obiectiv lansarea unor ferme zootehnice, care ar asigura necesarul de îngrășăminte. Capacitatea acestor ferme, în total, va fi de circa 5 mii de capete, iar proiectul va fi implementat până în anul 2021. Fermele care deja sunt deschise în cadrul gospodăriilor membrilor, vor fi convertite în sistemul eco. Cea mai mare problemă a producătorilor este insuficiența compostului, iar fermele ar genera cantitatea necesară de materie primă pentru producerea acestuia. Suntem nevoiți să facem investiții mari, dar sunt absolut necesare. Un alt obiectiv, pe care dorim să-l implementăm în viitorul apropiat, este construirea unui hub multifuncțional, pentru depozitarea materialului semincer ecologic, tehnicii agricole, dar și a altor inputuri necesare producerii eco. Acesta va avea suprafața de circa 5 mii de metri pătrați și va permite respectarea rigorilor UE în ceea ce privește cultivarea culturilor în sistemul organic”, a subliniat Vasile Politov.

Un alt promotor al agriculturii organice este Organizația People in Need. Silvia Bicenco, directorul de țară People in Need Moldova, susține că, agricultura ecologică este un domeniu de perspectivă, chiar dacă, la moment, este unul anevoios  și dezvoltarea acestuia este necesară pentru a crește o generație sănătoasă.

„Implementăm al treilea an proiectul ce ține de agricultura ecologică fortificată, în parteneriat cu Prograin Organic. Prin intermediul acestui proiect, asigurăm fermierilor un transfer de cunoștințe, organizăm instruiri, promovăm crearea cererii pentru produse eco pe piața internă și încurajăm exportul acestor produse în țările europene. Am reușit să instruim circa 700 de fermieri referitor la tehnologii, utilaje și, în general, specificul agriculturii ecologice. Deja al doilea an susținem fermierii eco pentru ca aceștia să participe la expoziții eco internaționale, începătorii să obțină certificarea eco. Prin aceste acțiuni, dar și, nemijlocit, cu suportul fermierilor vrem să dezvoltăm o generație sănătoasă. Domeniul prioritar al organizației People in Need rămâne a fi agricultura ecologică, deoarece optăm pentru un viitor mai sănătos la noi în țară. Trebuie să conștientizăm cu toții cât de important este să consumăm sănătos, a spus Silvia Bicenco.

Zeci de participanți, din diferite regiuni ale țării au fost prezenți la eveniment. Întrebați de ce au optat pentru producerea eco aceștia au spus că „agricultura organică este, de fapt, posibilitatea reală de a face mai sănătoasă o țară întreagă”.

„Promovarea agriculturii ecologice și extinderea acesteia trebuie să devină obiectivul pricipal al cât mai multor producători agricoli. Avem circa 40 de membri în cadrul asociației, cărora le oferim suportul necesar pentru dezvoltarea afacerii și asigurarea producerii cu adevărat ecologice. Predăm cursuri de instruire pentru ca producătorii să obțină abilitățile necesare pentru a trece de la agricultura convențională la cea organică”, a explicat Nicolai Negară, managerul Asociației Producătorilor Ecologici Movca.

„Am optat pentru producerea eco și nu regret. Anul, semănăm diverse culturi pentru a respecta asolamentul. Anul trecut, am semănat pe suprafața de 248 de hectare porumb, iar în acest an am cultivat floarea soarelui și grâu. Producem culturi agricole pe o suprafață de circa 1500 de hectare și dorim ca o parte cât mai mare din aceasta să fie dedicată agriculturii organice. Am ales să fiu membru Prograin Organic deoarece formând o echipă este mult mai ușor să-ți dezvolți afacerea. Cred că, agricultura organică are viitor și, de fapt, asigură prosperitatea viitorului”, a spus Simion Novac, producător.

„Pe suprafața de 29 de hectare produc culturi eco, iar alte 64 sunt în conversie. În acest an, am semănat floarea soarelui, mazăre și grâu spelta. Cred că, dacă va fi promovat mai intens consumul produselor organice voi mări suprafața destinată acestor culturi până la 300 de hectare sau și mai mult. Cel puțin copiii și elevii din școli trebuie să se alimenteze sănătos, organic. Avem cheltuieli relativ mari la producere, însă acestea sunt rezultatul agriculturii convenționale pe care o practicam până acum. Suntem datori să „însănătoșim” pământul, după care vom obține și rentabilitate mult mai înaltă”, a menționat Mihai Gașper, producător.

„Producem eco nuci, cătină, migdale, semințe de floarea soarelui și dovleac. Agricultura organică este, în primul rând, necesară nouă și generațiilor care vor urma. Trebuie să analizăm mult ceea ce mâncăm și să optăm mereu pentru ceva mai bun. Ideea de a produce organic mi-a venit în anul 2011. Inițial, ne era destul de greu, lipsea informația și vreo organizație care să ne ofere consultanță. Acum, este mult mai ușor. Nu cred că m-aș reîntoarce vreodată la sistemul convențional de producere, nu-mi imaginez acest lucru. La început, totul pare complicat, însă nimic nu este imposibil”, a ținut să remarce Igor Golban, producător.

În ultimii ani, suprafețele cultivate cu culturi organice înregistrează tendințe de creștere. Însă, aceasta necesită susținere și promovare atât în rândul producătorilor, cât și din partea statului. Compania Prograin Organic promovează cultivarea culturilor cum ar fi: grâu spelta, grâu comun, ovăz, floarea soarelui, porumb, sorg, muștar, mazăre verde, mazăre galbenă, soia, secară, năut, linte, fasole, dovleac, lucernă, hrișcă.