‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 9 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectul Competitivitate și Reziliență Rurală - lansat în Moldova. Valoarea - 50 milioane de...

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală – lansat în Moldova. Valoarea – 50 milioane de dolari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce sute de companii și gospodării agricole au reușit să își sporească competitivitatea pe piețele externe datorită tehnologiilor inovative de producere, post-recoltă și comerț în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat o nouă investiție în valoare de circa 50 de milioane de dolari, al cărei scop este să contribuie la dezvoltarea economiei rurale a țării.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) a fost lansat în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulți oficiali, precum și antreprenori, exportatori agricoli, vinificatori și reprezentanți ai domeniului turistic.

În perioada 2022-2027, noul proiect va contribui la redresarea durabilă a sectoarelor economice afectate de criza regională provocată de recenta invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, cum sunt sectorul turismului, industria vinului și agricultura de valoare înaltă, și va spori accelerarea dezvoltării economice a localităților rurale ale Moldovei într-o manieră inclusivă și adaptată la schimbările climatice.

„Proiectul va fi alături de producători pentru ca ei să-și poată îmbunătăți calitatea, să-și poată certifica produsele, să știe cu cine să ia legătura în piețele noi de desfacere. Pot să vă asigur că Guvernul le va fi alături în toate aceste activități”, a declarat Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova.

‹ adv ›

De asemenea, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală va îmbunătăți sustenabilitatea generală a sectorului agricol al țării prin diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și va stabiliza producerea și exporturile agricole care au avut de suferit în urma invaziei ruse în Ucraina.

Totodată, acesta va contribui la relansarea turismului moldovenesc, care suferă din cauza efectelor pandemiei provocate de virusul COVID-19, iar, la moment, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

„O mare parte din suport se va concentra pe abordarea nevoilor urgente. Statele Unite rămân angajate în strategia noastră pe termen lung de a sprijini dezvoltarea economică incluzivă și rezistența la schimbările climatice ale Moldovei rurale prin sprijin suplimentar în sectoarele agriculturii performante, vinului și turismului”, a declarat Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

„Produse proaspete și savuroase direct din câmp, vin și ospitalitate. Natural și durabil. Ce poate fi mai moldovenesc de atât. Tocmai din aceste motive USAID Moldova, prin intermediul RCRA, se va concentra pe agricultura de valoare înaltă, vin și turism, prin extinderea investițiilor noastre în Moldova rurală și prin localizarea parteneriatelor noastre. Includerea comunităților rurale în planurile naționale de dezvoltare este esențială”, a declarat șeful Misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

Cu scopul de a spori reziliența producătorilor agricoli, proiectul va sprijini investițiile pentru adoptarea tehnologiilor moderne de producere și procesare și implementarea soluțiilor de energie regenerabilă.

‹ adv ›

Proiectul va continua consolidarea capacităților domeniului agricol al Moldovei de a exporta produse pe piața Uniunii Europene și de a respecta standardele internaționale pentru a accesa noi piețe.

În cadrul ceremoniei de lansare a noului program au fost prezentate rezultatele proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care, timp de 6 ani, a susținut sectoarele de producere a merelor, strugurilor de masă, fructelor sâmburoase, legumelor cultivate în seră și câmp deschis, pomușoarelor și mierii, precum și sectorul vitivinicol din Republica Moldova.

Datorită acestui proiect, peste 3.600 de companii și gospodării agricole și-au dezvoltat afacerile cu ajutorul tehnologiilor inovatoare.

‹ adv ›

Investițiile USAID prin intermediul APM au generat investiții adiționale de circa 50 de milioane de dolari.

Totodată, a facilitat vânzări pe piețele locale și cele internaționale în valoare de circa 201 milioane de dolari.

458 de companii au fost asistate în vânzări, 100 de companii au fost certificate internațional, iar peste 10.000 de persoane din sectorul agricol au beneficiat de instruire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›