‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProiectul privind organizarea și funcționarea camerelor agricole - votat în prima lectură

Proiectul privind organizarea și funcționarea camerelor agricole – votat în prima lectură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Republica Moldova vor fi constituite camere agricole. Parlamentul a examinat, la ședința de astăzi, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. 

Proiectul, care are drept scop reprezentarea și protejarea intereselor fermierilor, a fost susținut, în prima lectură, de 58 de deputați.

Potrivit documentului, camerele agricole sunt organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe si experiențe între membri.

Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională.

Calitatea de membru al camerei agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care dețin drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil; sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat; sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară.

‹ adv ›

Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid.

‹ adv ›

Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor. 

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID.

Documentul urmează a fi definitivat după consultările cu fermierii și examinat de Parlament în lectura a doua.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›