‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePurici la găini sau acarienii păsărilor - cum îi combatem

Purici la găini sau acarienii păsărilor – cum îi combatem

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acarianul roșu al pasărilor (Dermanyssus gallinae) cunoscut și sub denumirea populară de puricele roșu al găinii, este cel mai des întâlnit ectoparazit al găinilor ouătoare.

Impactul cel mai important pe care îl produce puricele roșu al găinii este acela că le slăbește, făcându-le mai vulnerabile față de alte boli, iar în cele mai rele cazuri, puricii roșii ai găinii pot consuma până la 5% din sângele unei găini într-o singură noapte.

O pasăre poate purta până la 500 de mii de purici roșii, iar 5 mii de purici roșii care se hrănesc de la o pasăre pot reduce greutatea acesteia cu 1g pe zi.

‹ adv ›

Chiar și la temperaturi scăzute, însă umiditate suficientă, femelele de acarieni care au supt suficient sânge pot supraviețui mai mult de 5 luni.

Puricele roșu suge sângele găinilor ouătoare pe timp de noapte și se ascunde în timpul zilei în fisurile și crăpăturile din coteț. Umiditatea și căldura facilitează înmulțirea acarienilor.

Cum determinăm prezența acarienilor la găini

Din cauza dimensiunilor foarte mici (acarienii au o dimensiune de doar aproximativ 1 mm) prezența puricilor la găini este foarte greu de observat.

‹ adv ›

Puricele roșu al găinii preferă căldura, astfel, produce pagube odată cu începerea sezonului cald (primăvara-vara). În cazul atacurilor severe se poate produce anemia, iar aceasta duce la decolorarea crestei și a bărbiei, scăderea producției de ouă sau chiar moartea păsărilor.

Un indiciu important ar fi și lipsa dorinței găinilor de a intra seara în adăpost, acest lucru se poate datora adesea unei infestări puternice cu acarieni în coteț.

Puricii se atașează în zona pieptului și a picioarelor, unde apar pustule, cruste și hiperpigmentarea pielii.

‹ adv ›

Pentru a depista prezența timpurie a acarienilor la păsări pot fi create refugii artificiale pentru acarieni (capcane pentru acarieni).

Cum combatem puricele roșu al găinii

Există mai multe sfaturi ce pot fi întreprinse pentru a menține sub control acarianul roșu atât în fermele ecologice de păsări, fermelor convenționale, cât și la găinile, păsările întreținute în condiții de casă.

În primul rând, trebuie să înțelegem că cea mai importantă în controlul multor dăunători sau boli este igiena corespunzătoare a încăperii unde stau păsările.

Astfel, foarte utile vor fi următoarele recomandări:

  • Curățați și dezinfectați minuțios halele după fiecare ciclu de producție.
  • Verificați constant starea păsărilor și cuiburilor, pentru a depista ușor abateri de la comportamentul normal sau unele simptome.
  • Curățați bine adăpostul și ardeți resturile.
  • Spălați pereții adăpostului cu apă caldă (de peste 60 de grade Celsius) înainte de realizarea tratamentelor.

Tratamente pentru combaterea acarienilor la păsări

Pentru fermele ecologice de păsări sau în condițiile posibilității utilizării următoarelor măsuri în condiții de casă este recomandat (conform recomandărilor FIBL):

  • Dacă este posibil, demontați carcasa și spălați-o cu apă caldă și săpun de potasiu (cu aparat de spălat cu presiune).
  • În fermele ecologice de păsări, adăpostul liber poate fi tratat cu silicați sub formă de pulbere sau lichid (silicații distrug cochilia acarianului).
  • Zonele infestate pot fi tratate cu ulei vegetal. Acest lucru blochează căile respiratorii ale acarienilor și îi ucide.
  • Zonele puternic infestate pot fi tratate cu un acaricid (remediu contra acarienilor) cu un ingredient activ natural, cum ar fi piretrul.

Citește și despre Canibalismul la găini – 13 motive ce pot provoca problema.

Acaricidele se aplică prin pulverizare, cu pulverizatoare disponibile (manuale, mecanizate) pe toate suprafețele adăposturilor (pereți, cuiburi, podea) având echipamente de protecție.

De obicei, insecticidele utilizate conțin polimer de celuloză formulat cu un solvent (de exemplu izopropanol). După aplicare, solventul se evaporă rapid și polimerul formează o peliculă care imobilizează insectele, ca într-o capcană mecanică, iar acestea ulterior mor. Un exemplu de astfel de preparat este Harmonix Red Mite. Acesta se utilizează pentru combaterea puricelui roșu din adăposturi.

Totodată, pentru a curăța adăposturile de acarieni sunt recoamndate produse ce conțin cipermetrin (de exemplu Ectocid Cyper 10). O listă completă a produselor utilizate în acest sens o puteți primi la magazinele sau farmaciile de profil.

În condiții de casă, mulți utilizează ulei de usturoi și alte uleiuri esențiale cum ar fi de dafin, scorțișoară, lavandă, mentă, cimbru și/sau chimen pe care le aplică pe păsări diluate cu apă pentru a combate ectoparaziții.

Totodată, se folosește des cenușa de lemn sau pământul de diatomee pentru a curăța păsările.

V-ar putea plăcea și articolul Stimularea ouatului la găini – recomandări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›