Plantarea cartofului a început în mai multe zone ale țării, iar legumicultorii, pentru obținerea recoltelor de calitate și calități gustative bune, se orientează spre cultivarea soiurilor performante și productive.
Primul pas pentru recoltele dorite, pe lângă respectarea asolamentului, este făcut anume prin utilizarea materialul săditor de cartof de calitate.
Mai multe detalii despre acesta am aflat de la Radu Grosu, compania Europlant, ce importă și testează material săditor de cartof de calitate din Germania.
Pe lângă soiurile de cartof Torenia și Karelia, în acest an Europlant mai plantează soiurile Ricarda, Monique și Bernina, materialul săditor fiind disponibil și pentru legumicultorii care doresc să le cultive.
Soiuri de cartof recomandate:
Torenia – este un soi de cartof timpuriu mediu (110-120 de zile) cu coaja galbenă, cu toleranța la căldură și secetă, ce asigură o calitate și un randament ridicat. Consumul de inputuri, de obicei, la acest soi este scăzut.
Karelia – este la fel un soi de cartof cu culoarea cojii galbenă, cu durata de vegetație timpurie spre medie (120-125 zile de creștere), cu o calitate excelentă de consum și randament comercializabil foarte ridicat.
Ricarda – este un soi de cartof timpuriu mediu (110 – 120 zile de creștere), culoare roz a cojii, formă foarte stabilă a tuberculilor, randament comercializabil ridicat și o capacitate bună de depozitare.
Monique – soi de cartof timpuriu (110-120 de zile), coaja galbenă deschis, foarte atractivă, netedă, formă alungită a tuberculului, pretabil pentru păstrare pe termen lung.
Bernina – este un soi mediu timpuriu (110 – 120 zile de creștere), culoarea galben închisă a pulpei, forma tuberculului lung ovală, randament comercializabil sporit și necesitate mai redusă de inputuri.
Pentru recolte sporite, toate soiurile se recomandă a fi cultivate pe soluri bune, afânate, cu asigurare uniformă cu apă, prin irigare.
În plus, zece soiuri de cartof au fost plantate în lotul demonstrativ Europlant pentru a le testa productivitatea și calitățile gustative.
Experiență de 14 ani în domeniu
Recolta planificată – 50 de tone/ha
Prognozele privind recolta, la moment, sunt optimiste. La investițiile făcute, recolta estimată este de circa 50 de tone/ha.
Cu toate acestea, există riscuri multiple până la obținerea acesteia, astfel, sunt așteptate rezultatele de la recoltare pentru a trage bilanțul.
În medie, un hectar de cartof, întreținut conform tehnologiei, necesită investiții de circa 150 de mii de lei moldovenești.
Cartof în cultura a doua
Pe lângă testarea fiecărui soi, în cadrul Europlant se mai practică cultivarea cartofului în a doua cultură.
Pentru cultura a doua ce urmează a fi înființată în acest an, a fost ales soiul de cartof foarte timpuriu Sanibel – de culoare roșie, cu o formă a tuberculilor foarte atractivă, de dimensiuni mari.
Sanibel se caracterizează prin randament comercializabil ridicat și timpuriu, coajă netedă cu ochi superficiali și calități gustative superioare.
Necesitatea asocierii pentru dezvoltarea sectorului
Radu Grosu a mai menționat importanța colaborării producătorilor locali pentru a produce cartofi de calitate cel puțin pentru piața internă.
Pentru mai multe detalii despre soiurile de cartof disponibile, accesați europlant.md sau apelați la numărul de telefon +373 69 250 737.