joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRadu Grosu, Europlant: Suntem în plină campanie de plantare a cartofului. Avem mai multe...

Radu Grosu, Europlant: Suntem în plină campanie de plantare a cartofului. Avem mai multe soiuri disponibile spre comercializare

Recomandate

Plantarea cartofului a început în mai multe zone ale țării, iar legumicultorii, pentru obținerea recoltelor de calitate și calități gustative bune, se orientează spre cultivarea soiurilor performante și productive.

Primul pas pentru recoltele dorite, pe lângă respectarea asolamentului, este făcut anume prin utilizarea materialul săditor de cartof de calitate.

Mai multe detalii despre acesta am aflat de la Radu Grosu, compania Europlant, ce importă și testează material săditor de cartof de calitate din Germania.

„La moment, plantăm soiul Torenia, un soi timpuriu. Înainte de acesta fiind plantat soiul Karelia. În general, ținând de schimbările climatice, ne axăm cel mai mult pe soiurile timpurii medii. Acestea reușesc să fructifice și să formeze tuberculi maturați până la instalarea condițiilor neprielnice.

Soiurile tardive, în timpul temperaturilor aride din lunile iulie și august, pierd din calitate. Astfel, optăm pentru soiuri de cartof cu o perioadă de vegetație de circa 120 de zile”, a menționat Radu Grosu director general „Europlant”.

cartofi seminte europlant

Pe lângă soiurile de cartof Torenia și Karelia, în acest an Europlant mai plantează soiurile Ricarda, Monique și Bernina, materialul săditor fiind disponibil și pentru legumicultorii care doresc să le cultive.

Soiuri de cartof recomandate:

Torenia – este un soi de cartof timpuriu mediu (110-120 de zile) cu coaja galbenă, cu toleranța la căldură și secetă, ce asigură o calitate și un randament ridicat. Consumul de inputuri, de obicei, la acest soi este scăzut.

soiuri cartof plantare torenia

Karelia – este la fel un soi de cartof cu culoarea cojii galbenă, cu durata de vegetație timpurie spre medie (120-125 zile de creștere), cu o calitate excelentă de consum și randament comercializabil foarte ridicat.

Ricarda – este un soi de cartof timpuriu mediu (110 – 120 zile de creștere), culoare roz a cojii, formă foarte stabilă a tuberculilor, randament comercializabil ridicat și o capacitate bună de depozitare.

soi cartof ricarda

Monique – soi de cartof timpuriu (110-120 de zile), coaja galbenă deschis, foarte atractivă, netedă, formă alungită a tuberculului, pretabil pentru păstrare pe termen lung.

Bernina – este un soi mediu timpuriu (110 – 120 zile de creștere), culoarea galben închisă a pulpei, forma tuberculului lung ovală, randament comercializabil sporit și necesitate mai redusă de inputuri.

cartofi samanta bernina

Pentru recolte sporite, toate soiurile se recomandă a fi cultivate pe soluri bune, afânate, cu asigurare uniformă cu apă, prin irigare.

„Pentru creșterea soiurilor timpurii și consumul pesticidelor, de obicei, este mai redus, datorită faptului că se reușește să se evite atacul anumitor boli sau dăunători”, adaugă Radu Grosu.

radu grosu europlant

În plus, zece soiuri de cartof au fost plantate în lotul demonstrativ Europlant pentru a le testa productivitatea și calitățile gustative.

Experiență de 14 ani în domeniu

„De peste zece ani, investim în această cultură, testăm diferite soiuri, tehnologii de fertilizare și protecție, împărtășind experiența și cu alți producători. Cred că, fiecare producător ar trebui să înțeleagă că noi nu suntem concurenți. Doar pe piața internă se atestă o cerere pentru cartofi de consum de calitate cu mult mai mare decât oferta, importurile de cartofi fiind de circa 60% din total”, adaugă Radu Grosu.

plantare cartof

Recolta planificată – 50 de tone/ha

Prognozele privind recolta, la moment, sunt optimiste. La investițiile făcute, recolta estimată este de circa 50 de tone/ha.

Cu toate acestea, există riscuri multiple până la obținerea acesteia, astfel, sunt așteptate rezultatele de la recoltare pentru a trage bilanțul.

„Pe de altă parte, ținând cont de prețul inputurilor de calitate și brațelor de muncă, fermierii noștri ajung dezavantajați, pentru că cartofii de import sunt mai ieftini, deseori, chiar și decât costul de producție local al cartofilor”.

În medie, un hectar de cartof, întreținut conform tehnologiei, necesită investiții de circa 150 de mii de lei moldovenești.

cartofi europlant

Cartof în cultura a doua

Pe lângă testarea fiecărui soi, în cadrul Europlant se mai practică cultivarea cartofului în a doua cultură.

„De obicei, cartoful în a doua cultură este înființat la 15 iulie. În acest an, va fi cultivat după orz. Tuberculii pentru plantare sunt păstrați în frigider, pentru a evita riscurile asociate devalorizării calității materialului de plantat”.

Pentru cultura a doua ce urmează a fi înființată în acest an, a fost ales soiul de cartof foarte timpuriu Sanibel – de culoare roșie, cu o formă a tuberculilor foarte atractivă, de dimensiuni mari.

Sanibel se caracterizează prin randament comercializabil ridicat și timpuriu, coajă netedă cu ochi superficiali și calități gustative superioare.

soi de cartof sanibel

„Din experiența noastră, pot spune că, cultivând cartoful în a doua cultură obținem tuberculi foarte calitativi, inclusiv în cazul producerii materialului săditor. Acest lucră se întâmplă deoarece evităm temperaturile aride în fenofazele în care cartoful are exigențe sporite față de factorii de mediu. În plus, nu avem presiunea atât de sporită din partea bolilor și dăunătorilor”.

Necesitatea asocierii pentru dezvoltarea sectorului

Radu Grosu a mai menționat importanța colaborării producătorilor locali pentru a produce cartofi de calitate cel puțin pentru piața internă.

„Nu avem posibilitate de a exporta cartofi, deoarece nu asigurăm nici măcar consumul local. Acest lucru îmi pare foarte important, e necesară asocierea, îmbunătățirea măsurilor de sprijin și protejarea producătorului local prin introducerea anumitor taxe la importul cartofilor pentru consum, așa cum se practică în alte țări. Condițiile locale, solurile extraordinare ne permit obținerea recoltelor de cartofi înalte, ar fi păcat să ratăm această oportunitate”, a conchis Radu Grosu.

Pentru mai multe detalii despre soiurile de cartof disponibile, accesați europlant.md sau apelați la numărul de telefon +373 69 250 737.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale