joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertoriale5 sfaturi practice pentru o recoltă de cartofi de calitate

5 sfaturi practice pentru o recoltă de cartofi de calitate

Recomandate

Obținerea unor cartofi de calitate implică respectarea tehnologiei care, uneori, din diferite motive este neglijată, iar, într-un final, atât recolta cât și starea câmpului pot fi afectate.

Mai multe detalii despre cum poate fi obținută o recoltă bună de cartofi am aflat de la Radu Grosu, fondator Europlant, companie importatoare de material săditor de cartof, ce cultivă și testează an de an diferite soiuri de cartof pe zeci de hectare.

radu grosu europlant

1. Calitatea materialului săditor

Materialul săditor calitativ este unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vorbim de potențialul de recoltă la cultura cartofului.

„Personal, achiziționăm material de plantat în fiecare an. În primul rând, utilizarea recoltei pentru plantare înseamnă o productivitate mai scăzută în următorul an. Am testat productivitatea diferitor soiuri utilizând material săditor clasa A și material săditor din tuberculii din anii precedenți. Diferența de recoltă, respectând aceeași tehnologie de întreținere, a fost foarte mare.

Materialul săditor este importat din Germania. Soiurile germane sunt unele dintre cele mai bune din punct de vedere gustativ. Pe de altă parte, sunt mai puțin productive. Astfel, este important ca de aceste aspecte să țină cont atât producătorul, cât și consumatorul”, menționează Radu Grosu.

Toate soiurile pe care le plantează pe propriile câmpuri sunt disponibile și pentru comercializare fermierilor care doresc să cultive cartof.

cartof seminte

Recolta obținută este comercializată către o rețea de supermarketuri din țară.

„An de an, apar noi soiuri, iar curiozitatea de a le testa în condițiile noastre este foarte mare. Pe lângă aceasta, analizăm calitățile gustative și alte particularități importante pentru consumatori. În acest an, planificăm să organizăm și zile ale câmpului pentru a crea o conexiune între producători, să fim mai uniți pentru a asigura necesarul de cartofi pe piața internă”.

Vezi mai multe despre Soiurile de cartof ce au fost cultivate în acest an și sunt disponibile în cadrul Europlant.

2. Utilizarea îngrășămintelor de calitate

Etape importante în fertilizarea și asigurarea necesarului de îngrășăminte cu diferite elemente la cartof sunt: concomitent cu plantarea, creșterea, formarea tuberculilor (la începutul formării tuberculilor se pot administra și îngrășăminte cu mangan în cazul pentru a preveni deficiențele), cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare.

„Cartoful consumă la producerea unei tone de recoltă circa 5 kg de azot s.a., 3 kg de P2O5, 8 kg de K2O, calciu, magneziu, fier și alte microelemente. Lucrăm cu îngrășăminte pe bază de sulf, cu eliberare controlată. Acestea sunt administrate imediat după plantarea cartofului în sol. Acestea au eliberare controlată, astfel planta are la îndemână o fertilizare echilibrată, la realizarea căreia se ia în calcul și conținutul de elemente din sol”.

soiuri cartof

În perioada de creștere cartoful are nevoie de mai multe îngrășăminte cu azot și potasiu, un rol important jucând și calciul în dezvoltarea armonioasă a culturii.

În perioada de formarea a tuberculilor se administrează îngrășăminte de tip NPK cu un raport mai mare de îngrășăminte cu fosfor.

După înflorit, se asigură un raport echilibrat de macroelemente, cum ar fi 20:20:20, iar cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare se se aplică îngrășăminte cu cu un conținut mai înalt de potasiu, pentru a asigura o calitate mai bună la păstrare.

3. Utilizarea tehnicii și echipamentelor de calitate

Un aspect foarte important ține de utilizarea utilajelor și echipamentelor de calitate. Atât încorporarea calitativă a tuberculilor, cât și livrarea îngrășămintelor și produselor de protecție a plantelor este foarte importantă pentru viitoarea recoltă.

„În acest sens, am optat pentru un plantator german pentru plantare, administrarea îngrășămintelor și tratarea tuberculilor cu insecticid pentru a evita atacul sârmarilor. Fără utilaje, este destul de greu să obținem exactitatea care se cere în implementarea tehnologiilor performante”.

plantare cartof

4. Irigarea cartofului

Un alt aspect important pe care nu l-am putut trece cu vederea este asigurarea necesarului de umiditate la cultura cartofului.

„Cartoful este o cultură iubitoare de umiditate. Acesta trebuie irigat, în condițiile din zona noastră, de 1-2 ori pe săptămână. Orientativ, consumul de apă este de circa 5 mii m3 de apă/ha.

În acest an, începem udările în câteva zile după plantare, din cauza lipsei precipitațiilor. La prima udare utilizăm circa 400 m3 de apă. Norma de udare este programată astfel încât să se reușească infiltrarea apei în sol, astfel evităm spălarea stratului fertil”.

irigare cartof

5. Respectarea asolamentului

Respectarea asolamentului la cultura cartofului este foarte importantă și nici de departe nu ar fi ultimul lucru ce trebuie luat în calcul.

Dezvoltarea bolilor și creșterea populațiilor de dăunători vin ca rezultat al unei rotații deficiente, la care cartoful este foarte susceptibil.

„De obicei, cartoful se reîntoarce pe aceeași solă o dată la patru ani. Avem incluse în asolament mazărea, orzul, porumbul. În acest an am cultivat cartoful după orz, iar în anul următor după mazăre. Totodată, practicăm cultivarea cartofului în a doua cultură, obținând rezultate foarte bune datorită faptului că reușim să evităm anumite boli sau condiții nefavorabile caracteristice perioadei tradiționale”.

Mai multe detalii pentru o cultură de cartof de succes puteți afla apelând la suportul specialiștilor Europlant.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale