Chișinăul a fost gazda celei de-a 10-a ediții a Business-Summitului Nucicultorilor din Republica Moldova, un eveniment de referință dedicat fortificării capacităților de producție și export ale sectorului nucifer la care au participat experți sau reprezentanți ai industriei din șapte țări.
Ediția aniversară a pus accentul pe dezvoltarea durabilă și competitivitatea pe piața internațională, Republica Moldova fiind, după volum, al șaselea furnizor mondial de nuci.
Summitul a fost marcat de prezența distingă a achizitorilor din șapte țări, care au venit în Moldova pentru a explora oportunitățile de colaborare și pentru a stabili premisele unor parteneriate strategice.
Se așteaptă o scădere a producției de nuci la nivel mondial
Reprezentanții companiilor importatoare, interesate de piața Moldovei, au prezentat principalele aspecte și cerințe ce trebuie luate în calcul pentru asigurarea unor parteneriate durabile.
Amintim că, potrivit datelor oficiale, cantitatea de nuci în coajă exportată de Moldova în 2023 este de 2937 de tone, cu 103% mai mult comparativ cu 2022, când au fost exportate 1450 de tone. Detalii despre exportul de nuci aici.
Laurent Fajeon, Fruisec, grupul Savencia, Franța:
Pentru a corespunde cerințelor, atenție sporită trebuie oferită calități nucilor (în special calibru și umiditate) în coajă și logisticii exportului, asigurând livrarea producției în termenul stabilit.
Constantin Aghenie, Società Milevit, Italia:
Sectorul autohton înregistrează o stagnare a investițiilor în modernizarea și asigurarea infrastructurii post-recoltă, ca rezultat al bulversării pieței în urma pandemiei și conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, experți au recomandat analizarea tendințelor și continuarea dezvoltării sectorului.
Mihail Bacal, producător de nuci, S.R.L. „Bavasco-C”:
Evenimentul a beneficiat de susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.