vineri, 4 octombrie, 2024
24.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAchizitori de nuci din 7 țări, la Business-Summitul Nucicultorilor pentru a identifica parteneri în...

Achizitori de nuci din 7 țări, la Business-Summitul Nucicultorilor pentru a identifica parteneri în Moldova

Recomandate

Chișinăul a fost gazda celei de-a 10-a ediții a Business-Summitului Nucicultorilor din Republica Moldova, un eveniment de referință dedicat fortificării capacităților de producție și export ale sectorului nucifer la care au participat experți sau reprezentanți ai industriei din șapte țări.

Ediția aniversară a pus accentul pe dezvoltarea durabilă și competitivitatea pe piața internațională, Republica Moldova fiind, după volum, al șaselea furnizor mondial de nuci.

Summitul a fost marcat de prezența distingă a achizitorilor din șapte țări, care au venit în Moldova pentru a explora oportunitățile de colaborare și pentru a stabili premisele unor parteneriate strategice.

Se așteaptă o scădere a producției de nuci la nivel mondial

„În cadrul summitului, au fost setate câteva priorități și mesaje clare. Pe de-o parte, avem reprezentanți ai companiilor din UE și alte țări (Albania, Franța, Portugalia, Turcia, Italia, Marea Britanie și Elveția), deoarece sunt interesați să lucreze pe această piață. Acest interes este rezultatul a mai multor evenimente la nivel internațional. Pe de-o parte, pentru anul următor se așteaptă o scădere a producției. În plus, problemele legate de războiul din Ucraina impun necesitatea identificării noilor furnizori”, specifică Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

export nuci moldova

Reprezentanții companiilor importatoare, interesate de piața Moldovei, au prezentat principalele aspecte și cerințe ce trebuie luate în calcul pentru asigurarea unor parteneriate durabile.

„Pentru a stabili cu aceștia parteneriate, este necesară asigurarea cantităților necesare cât și calității. Anul trecut, am avut cerere mare de nuci din partea clienților din Italia, de peste 200 de tone, însă nu au putut fi satisfăcute cerințele, astfel reușind să fie livrate doar 40 de tone. Cererea rămâne înaltă în toate țările. Nucile livrate trebuie să corespundă mai multor cerințe minime: calibrarea, uscarea calitativă, ambalarea corectă și asigurarea livrărilor în termenul indicat conform contractului. În plus, producătorii trebuie să fie pregătiți că, având un partener extern, achitarea se realizează conform regulilor acestuia”, a specificat Oleg Tîrsînă.

Amintim că, potrivit datelor oficiale, cantitatea de nuci în coajă exportată de Moldova în 2023 este de 2937 de tone, cu 103% mai mult comparativ cu 2022, când au fost exportate 1450 de tone. Detalii despre exportul de nuci aici.

Laurent Fajeon, Fruisec, grupul Savencia, Franța:

„Avem o prezență internațională în peste 30 de țări cu o capacitate de peste 4500 de tone. Achizițiile anuale de miez de nucă sunt de circa 1500 de tone. Clienții noștri sunt micii producători artizanali, însă colaborăm și cu producătorii mari, cum ar fi unele branduri de înghețată. Practicăm sortarea produselor achiziționate pentru a exclude orice lot neomogen. Sortarea este realizată mecanizat și manual. Republica Moldova reprezintă un potențial partener de interes pentru noi și credem că producătorii de nuci de aici nu ne vor dezamăgi, dorindu-ne furnizori de lungă durată”.

Pentru a corespunde cerințelor, atenție sporită trebuie oferită calități nucilor (în special calibru și umiditate) în coajă și logisticii exportului, asigurând livrarea producției în termenul stabilit.

Constantin Aghenie, Società Milevit, Italia:

constantin aghenie
Constantin Aghenie, Milivit

„Este necesară o mai bună orientare spre asigurarea calității. Aici, vorbim de condiționarea post-recoltă: calibrare, uscare și ambalare corectă. Frecvent, umiditatea și calibrul nu corespunde cerințelor. Livrarea acestor nuci, ce nu corespund cerințelor de calitate, afectează grav imaginea țării. Dintre soiurile solicitate, aș putea spune că Chandler ar fi pe locul întâi după popularitate, urmat de Franquette și Lara. Acum, ne orientăm eforturile spre promovarea soiului Pescianski, consumatorii italieni apreciază acest soi”.

Sectorul autohton înregistrează o stagnare a investițiilor în modernizarea și asigurarea infrastructurii post-recoltă, ca rezultat al bulversării pieței în urma pandemiei și conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, experți au recomandat analizarea tendințelor și continuarea dezvoltării sectorului.

„Procesatorii încă livrează nuci pe piața externă. Prețurile au scăzut la nivel mondial, iar acest lucru a dus la stagnarea investițiilor în acest sector. Participarea la expoziții și evenimente de acest gen oferă posibilitate fermierilor de a identifica parteneri externi și de a-și seta prioritățile de dezvoltare a afacerii. Am început să ne dezvoltăm în direcția corectă și nu trebuie să neglijăm oportunitățile oferite”.

Mihail Bacal, producător de nuci, S.R.L. „Bavasco-C”:

„Avem plantații de nuc relativ tinere – anul IV și anul VI, soiurile Chandler și Fernor. Anul trecut am obținut prima recoltă, de aproximativ 10 tone, pentru care am găsit un cumpărător în Albania. Suprafața totală a livezii este de 100 de hectare. Am mai participat la evenimentele organizate de asociație, fiind foarte utile pentru noi. Atât pe partea de întreținere a livezilor, cât și potențiali parteneri de comercializare, evenimentul este foarte echilibrat. Vedem acest sector cu perspective, mizăm mult pe dezvoltarea acestuia. Principalele probleme țin de întreținerea livezilor, dar sper să le soluționăm curând”.

Evenimentul a beneficiat de susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

„Suntem bucuroși să susținem fermierii orientați spre dezvoltare, performanță și o creștere durabilă. Astfel, oferim suportul necesar pentru ca aceștia să aibă un mediu propice pentru identificarea partenerilor externi și realizarea argumentată a investițiilor, cum ar fi susținerea acestui eveniment organizat de către asociație”, a menționat Ana Țibuleac, Director-adjunct de proiect.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale