‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRapănul mărului se dezvoltă puternic în livezi

Rapănul mărului se dezvoltă puternic în livezi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rapănul mărului (Venturia inaequalis) se dezvoltă puternic în livezi din cauza ploilor înregistrate. Potrivit specialiștilor în protecția plantelor, boala este prezentă chiar și în unele livezi în care au fost realizate tratamente.

Ciuperca Venturia, responsabilă de dezvoltarea rapănului, generează cea mai întâlnită şi importantă afecţiune a mărului, care în condiţii favorabile poate compromite semnificativ recolta.

Dezvoltare și simptome

Simptomele de atac se manifestă pe frunze, fructe, lăstari. Rapănul poate apărea încă la începutul primăverii, atunci când temperatura este mai mare de +7°C.

‹ adv ›

Pe frunzele afectate de patogen apar pete de culoare cafenie-negricioasă, catifelate. La evoluția bolii acestea se unesc și acoperă frunza. În urma atacului, frnzele se usucă și cad.

Fructele pot fi atacate în toate stadiile de dezvoltare. Pe acestea apar pete cenușii, catifelate. Ulterior, fructele se deformează, crapă și, în cazul unui atac timpuriu, cad din coroană. Pulpa acestora capătă în ultimă instanță un gust fad.

Boala se transmite de la un an la altul sub formă de miceliu de rezistență. Ciuperca iernează pe frunzele infectate căzute pe sol, sau ca miceliul de rezistenţă, pe ramuri. 

‹ adv ›

Primăvara, la apariția condițiilor favorabile, are loc infecția primară (de obicei, de la sfârşitul lunii martie şi până la începutul lunii iunie, fiind și cea mai periculoasă).

Patogenul se răspândește cu succes dacă frunzele și fructele sunt umede o perioadă mai mare de 5-10 ore, ceea ce corespunde condițiilor vremii înregistrate în ultima perioadă.

Rapănul se răspândește rapid și poate compromite cultura.

‹ adv ›

Prevenire și combatere

Metode de prevenire a rapănului mărului:

  • Plantați soiuri rezistente.
  • Asigurți o bună circulație a aerului, aceasta scade durata umezelii frunzelor.
  • Tocați toamna și încorporați în sol sau compostați.
  • Pulverizați frunzele căzute cu uree.
  • Asigurați-vă că populația microbiană, precum și macro-organismele, cum ar fi râmele, nu sunt afectate, de exemplu, de aplicarea tratamentelor împotriva cancerului de tulpină, deoarece acestea ajută la descompunerea frunzelor infectate.

Pentru a preveni dezvoltarea bolii, sunt recomandate tratamente cu produse preventive de contact ce conțin cupru.

Răspândirea sporilor poate fi oprită prin arderea ramurilor afectate de rapăn, arderea sau compostarea frunzelor căzute.

În plus, eliminați din livadă fructele și frunzele atacate încă de la primele simptome.

Produse pe bază de difenoconazol, pirimetanil sunt eficiente dacă sunt aplicate în perioada de vegetație – (BBCH 55-69) fluopiram+fosetil de aluminiu – (BBCH 51-81), ciprodinil și altele.

Lista produselor omologate pentru combaterea rapănului la măr, disponibilă pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›