‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRăzboiul cărnii de porc dintre UE și Rusia ia amploare

Războiul cărnii de porc dintre UE și Rusia ia amploare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Conflictul comercial dintre UE și Federația Rusă, cauzat de blocarea de către ruși a importurilor de carne de porc din Europa, ia amploare pe zi ce trece. În timp ce UE amenință că va face plângere la OMC, Rusia dă vina pe europeni. În acest război al declarațiilor au însă de pierdut producătorii de carne. Poloniei îi este cel mai greu. Lunar pierde în jur de 15-16 milioane de euro. Vă prezentăm în continuare un material complet pe acest subiect.

Rosselkhoznadzor: Interdicția exporturilor către Rusia este vina autorităților europene

Vina pentru interzicerea importurilor de carne de porc din UE în Rusia îi aparține Uniunii Europene, este de părere președintele serviciului veterinar și fitosanitar din Rusia, Rosselkhoznadzor, Serghei Alexeevici Dankvert. Oficialul a refuzat acuzația de a purta un „război comercial” împotriva UE, relatează agrobroker.ro.

La începutul lunii februarie 2013, Uniunea Europeană a avut de ales între prelungirea certificatelor veterinare vechi, care considera întreaga Uniune drept o entitate unitară, sau introducerea unor certificate noi, care ar fi tratat fiecare regiune în parte. Uniunea a ales prelungirea certificatelor vechi. Acum, când pesta porcină africană a apărut pe teritoriul unei țări din UE, autoritățile rusești – în conformitate cu certificatele valabile – sunt forțate să considere că boala este prezentă în toată Europa.

Specialistul rus a recunoscut, însă, că minuțiozitatea autorităților rusești se datorează, cel puțin în parte, faptului că UE a refuzat să considere enclava baltica Kaliningrad un teritoriu separat. Conform spuselor lui Dankvert, Kaliningrad se află în inima Europei, iar regiunea este supusă unei interdicții asupra exporturilor de carne datorită apariției febrei aftoase în regiune.

UE ameninţă Rusia că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului 

‹ adv ›

În același timp, Uniunea Europeană consideră interzicerea importurilor de carne de porc în Rusia o măsură disproporționată care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC, WTO). Luni, în timpul prezentării raportului general OMC la Geneva, reprezentanții UE au subliniat că Rusia aplică măsuri ilegale privind exportatorii de carne de porc din Lituania și alte țări europene. 

„Măsura impusă de Rusia încalcă legislaţia şi regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Însă sper să găsim, prin discuţii şi negocieri, o soluţie. Noi am fost extrem de diplomaţi şi rabdători ţinând cont de impactul acestei decizii. Însă nu exclud posibilitatea de a apela la ajutorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a declarat Tonio Borg, Comisarul european pentru Sănătate, la o întâlnire cu miniștrii europeni ai agriculturii.

Pesta porcină africană confirmată și în Polonia

‹ adv ›

Autoritățile sanitare din Polonia au depistat prezența virusului pestei porcine africane într-un mistreț mort, găsit la 900 de metri de granița țării cu Belarus. Autoritățile poloneze au luat măsurile imediate de limitare a răspândirii bolii, informând de descoperire atât Comisia Europeana, cât și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Industria cărnii din Polonia suferă pierderi masive 

Polonia raportează pierderi masive datorită descoperirii prezenței pestei porcine africane în Lituania (efectele descoperirii animalelor infectate în Polonia încă nu sunt cunoscute).

Producătorii polonezi de carne au suferit deja pierderi serioase, iar situația devine din ce în ce mai rea. Anul trecut, exporturile de carne din Polonia către Rusia și Belarus au totalizat 85.000 de tone, în valoare de 800 milioane zloty (aproape 200 de milioane EUR).

Conform unor estimări ale unor experți locali, producătorii din țară ar putea avea pierderi de până la 15-16 milioane EUR pe lună în urma interdicției, dar pierderile pot deveni și mai mari pe parcurs, deoarece Polonia nu are piețe alternative către care ar putea redirecționa surplusul exportabil rezultat. Restricțiile pot crea o ofertă excedentă pe piața locală, ceea ce va rezulta în scăderea prețurilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›