În perioada 2-6 septembrie 2024, Secretarul de Stat, Vasile Șarban, a efectuat o vizită de studiu în Polonia, având ca obiectiv principal protecția soiurilor de plante și aplicarea drepturilor amelioratorilor, precum și consolidarea capacităților în testarea culturilor de câmp, conform standardelor internaționale.
Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), și ai Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante.
Vizita a fost organizată sub egida Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații din cadrul Comisiei Europene (TAIEX), cu sprijinul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene.
Evenimentul a avut drept obiectiv aprofundarea colaborării dintre Republica Moldova și Polonia, prin schimbul de experiență în ceea ce privește protecția soiurilor de plante și aplicarea legislației europene și poloneze în domeniu.
Delegația din Republica Moldova a avut ocazia să participe la sesiuni de lucru cu experți polonezi, care au prezentat importanța protecției soiurilor de plante în Polonia, contribuțiile acestei țări la dezvoltarea Uniunii Internaționale pentru Protecția Soiurilor Noi de Plante (UPOV) și Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO), precum și modalitățile de cooperare internațională în ceea ce privește evaluarea criteriilor de distinctivitate, uniformitate și stabilitate (testarea DUS).
În cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspecte referitoare la excepțiile de la drepturile amelioratorilor, excepția agricolă, utilizarea semințelor protejate de fermieri și sistemele de colectare a redevențelor.
Pe lângă sesiunile teoretice, participanții au efectuat vizite la Laboratorul Molecular și Chimic al Centrului de Cercetare și Testare a Soiurilor de Plante (COBORU), la depozitul de semințe și câmpurile experimentale ale Stațiilor de Testare din Słupia Wielka și Zybiszów.
Aceste vizite au oferit o perspectivă practică asupra procesului de testare și înregistrare a soiurilor de plante, inclusiv a celor destinate agriculturii ecologice.
Delegația a analizat și câmpurile experimentale cu plante horticole din Zybiszów, unde a fost observată aplicarea standardelor europene în protecția soiurilor de plante.
Vizita de studiu a contribuit semnificativ la consolidarea capacităților naționale ale Republicii Moldova în domeniul protecției soiurilor de plante și la întărirea colaborării cu Polonia, în vederea adoptării celor mai bune practici în domeniul agriculturii și protecției proprietății intelectuale.
Comentarii