‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRegenerabilele au fost principala sursă de energie a Germaniei în 2018

Regenerabilele au fost principala sursă de energie a Germaniei în 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru prima dată în istorie, în 2018 sursele regenerabile au devansat cărbunele din poziţia de principala sursă de energie a Germaniei, energia verde fiind responsabilă pentru peste 40% din producţia de electricitate, potrivit unui raport publicat joi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Această evoluţie este o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei, care şi-a propus ca în 2030 energia din surse regenerabile să fie responsabilă pentru 65% din producţia de electricitate. Însă tranziţia la energia verde se anunţă una costisitoare, în condiţiile în care Germania va renunţa la energia nucleară până în 2022 şi pune la punct o renunţare graduală pe termen lung la cărbune.

Raportul realizat de institutul de cercetare Fraunhofer arată că producţia de electricitate realizată de instalaţiile fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice şi cele care funcţionează pe bază de biomasă a crescut anul trecut cu 4,3%, până la 219 Terawaţi oră (TWh). Aceasta în condiţiile în care producţia totală de energie electrică a Germaniei a fost de 542 TWh, din care 38% a fost asigurată prin arderea de cărbune.

‹ adv ›

Conform acestor cifre, ponderea regenerabilelor în producţia de electricitate a Germaniei a crescut de la 19,1% în 2010 la 38,2% în 2017 şi a depăşit 40% în 2018.

Autorul studiului, analistul Bruno Burger, susţine că ponderea regenerabilelor va rămâne peste pragul de 40% şi în acest an.

„Nu vom reveni sub pragul de 40% în 2019 pentru că mai multe instalaţii de producţie a energiei regenerabile sunt construite iar modelele meteorologice nu se vor modifica substanţial”, a spus Bruno Burger.

În schimb, criticii energiilor verzi susţin că producţia de anul trecut s-a datorat numai unor condiţii meteo favorabile şi nu sunt o dovadă a contribuţiei energiilor verzi la securitatea energetică.

‹ adv ›

Cifrele din raportul realizat de institutul de cercetare Fraunhofer arată că energia eoliană a fost principala sursă de energie a Germaniei, după cărbune, în condiţiile în care turbinele eoliene onshore şi offshore au produs 111 TWh, echivalentul a 20,4% din producţia totală de electricitate a Germaniei. Producţia de energie a instalaţiilor fotovoltaice a crescut cu 16%, până la 45,7 TWh, graţie unei veri prelungite. Energia produsă de hidrocentrale a reprezentat doar 3,2% din producţia de electricitate a Germaniei, aproximativ 17 TWh, din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii care au redus debitul apelor râurilor, iar instalaţiile care funcţionează pe bază de biomasă au avut o contribuţie de 8,3% la producţia de electricitate a Germaniei.

Cărbunele extras din Germania a fost responsabil pentru 24,1% din producţia totală de electricitate, iar termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune importat au produs 75,7 TWh sau 13,9% din producţia totală. Centralele care funcţionează pe bază de gaze naturale au fost responsabile pentru 7,4% din total, energia nucleară pentru 13,3% din total, iar restul a fost asigurat prin arderea de petrol şi reziduuri.

Germania a fost un exportator net de energie electrică în 2018 cu un volum al exporturilor de 45,6 Twh, în principal spre Olanda, chiar dacă a importat cantităţi mari de electricitate din Franţa.

‹ adv ›

Energia eoliană în Europa

Energia eoliană a asigurat vineri 20% din consumul de electricitate, ceea ce plasează România pe locul 4 în Europa, după Danemarca (81% din consum), Germania (37%) şi Austria (23% din consum), potrivit Mediafax.

Conform datelor furnizate de asociaţia Wind Europe, energia eoliană a asigurat 19% din consumul Portugaliei (locul 5), urmată de Suedia (15%), Italia (12%), Olanda (11%), Spania (10%) şi Cipru (10%).

Topul cantităţii de energie produsă este condus de Germania, 550 GWh, urmată de Italia (99 GWh) şi Danemarca (83 GWh). România nu intră în acest top.

Pe întreg continentul energia eoliană a asigurat vineri 12,5% din cererea de electrictate (1.099 GWh din generatoare terestre şi 155 GWh din generatoare offshore).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›