‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriReuters: În 2023, Egiptul a importat cu 14,7% mai mult grâu, comparativ cu 2022

Reuters: În 2023, Egiptul a importat cu 14,7% mai mult grâu, comparativ cu 2022

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cantităţile de grâu importate de Egipt au crescut cu peste un milion de tone în 2023, iar traderii susţin că explicaţia o constituie scăderea preţurilor globale, de la maximele istorice atinse imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, arată datele consultate de Reuters, citat de Agerpres.

Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 de milioane de egipteni.

Datele Reuters arată că, în 2023, Egiptul a importat aproximativ 10,88 milioane de tone de grâu, în creştere cu 14,7% faţă de cele 9,48 milioane de tone importate în 2022.

Motivul principal este acela că livrările de grâu către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, au crescut cu 26%, până la 5,6 milioane de tone.

Importurile derulate de sectorul privat din Egipt au crescut cu 1,3%, până la 5,12 milioane de tone.

„În 2022, importurile au fost extraordinar de mici din cauza preţurilor mari şi turbulenţelor de pe pieţele valutare, după războiul din Ucraina, când importatorii nu au fost în măsură să cumpere atât de mult grâu”, a spus Hesham Soliman, preşedintele firmei de trading Mediterranean Star.

Potrivit acestuia, creşterea populaţiei şi a cererii ar fi putut duce la o creşterea mai mare a importurilor de grâu, dacă nu ar fi fost lipsa cronică de valută a Egiptului.

‹ adv ›

În 2022, importurile totale de grâu ale Egiptului au scăzut cu 18,7%, până la aproape 9,5 milioane de tone, cel mai redus nivel de după 2013, în contextul în care războiul din Ucraina a perturbat achiziţiile de grâu ale GASC, a produs o explozie a preţurilor globale şi a exacerbat o criză a cursului de schimb în Egipt care i-a dus pe importatorii privaţi în situaţia în care nu puteau plăti pentru grâul blocat în port.

Majoritatea importurilor de grâu ale Egiptului au venit în 2023 din Rusia, în cazul cărora livrările au crescut cu 39,5% în ritm anual până la 7,56 milioane de tone, echivalentul a 69,5% din importurile totale de grâu ale Egiptului.

Importurile de grâu din Ucraina au crescut până la 1,28 milioane de tone în 2023, după ce în 2022 au scăzut până la 845.587 de tone, iar livrările de anul trecut au reprezentat 11,8% din importurile totale de grâu ale Egiptului.

‹ adv ›

Hesham Soliman a precizat că importurile de grâu ale Egiptului au crescut şi pentru că GASC a cumpărat mai mult grâu pe care să îl revândă ulterior către sectorul privat prin intemediul unei noi burse.

Tranzacţiile la Egyptian Mercantile Exchange(EMX) au început în luna noiembrie 2022, ca răspuns la diferenţele mari de preţuri în sectorul privat după o explozie a preţului pâinii nesubvenţionate.

De la lansarea EMX, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a vândut o cantitate de 1,2 milioane de tone de grâu, dintre care aproximativ 1,1 milioane de tone în 2023, a precizat marţi preşedintele EMX, Ibrahim Ashmawi.

Acesta a adăugat că nu se aşteaptă ca GASC să îşi majoreze achiziţiile în mod special pentru bursa EMX dar ar putea face acest lucru dacă va fi nevoie. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›