‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRevoluţia din sectorul agrar, promovată de Bolea, ar putea genera proteste ale fermierilor

Revoluţia din sectorul agrar, promovată de Bolea, ar putea genera proteste ale fermierilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, promovat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și votat pe 25 aprilie 2024, în prima lectură de către Parlament a generat o reacție negativă din partea Asociației Forța Fermierilor, transmite mold-street.com.

Într-o declarație de presă, Forța Fermierilor califică legea drept una abuzivă şi cere Parlamentului organizarea urgentă a consultărilor publice pe marginea acestui proiect de lege, susținând că dacă se va avansa și el va fi adoptat fără consultarea și acceptării propunerilor de modificare din partea mediului asociativ, își rezervă „dreptul de a protesta împotriva adoptării acestei legi”.

O nouă colectivizare?

„Insistența cu care se dorește aprobarea prezentului proiect ne convinge că se dorește cu orice preț subjugarea prin lege a mediului asociativ din sectorul agrar.

Asociațiile de fermieri și mai ales cele de profil și-au demonstrat eficiența și rolul lor în dezvoltarea agriculturii în beneficiul fermierilor mici și mijlocii, iar acum Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să subordoneze toate organizațiile de agricultori prin intermediul acestor camerelor agricole”, susţine asociaţia.

Potrivit organizaţiei, „se observă evident interferența politică în mediul asociativ agricol prin impunerea acestei asocieri forțate”.

„Ni se bagă pe gât o formulă de un fel de colectivizare, ceea ce contravine valorilor europene și discreditează vectorul european, promovat de actuala guvernare”, notează ONG-ul.

În opinia fermierilor, nu ajuta nici deghizarea camerelor agricole în persoanele juridice de drept public.

„Fără delegarea funcțiilor publice această normă este doar o încercare nereușită de a camufla dorința ministrului de a obliga pe toți agricultori din țară să devină membrii camerelor agricole.

Forța Fermierilor cunoaște care va fi următorul pas al Ministerului Agriculturii, care ar prevedea ca fermierii, care au refuzat sa fie membrii camerelor agricole, vor fi lipsiți de dreptul de a beneficia de subvenții.

Acest proiect de lege este anticonstituțional și antidemocratic, menit să preia controlul politic asupra unei din celei mai influente pături sociale – fermieri si organizatia noastra se va opune aprobarii acestuia cu toate mijloace posibile legale”, mai spune Forţa Fermierilor.

Bolea: E revoluţie în agricultura Republicii Moldova

Menţionăm că documentul votat în prima lectură de Parlament prevede crearea unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale, pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.

‹ adv ›

Anterior Ministerul Agriculturii a argumentat necesitatea creării acestor camere, care ar urma să fie un soi de organizaţii profesionale a fermierilor, prin nevoia de a consolida şi promova „un dialog eficient şi durabil a comunităţii agricole cu autorităţile publice, centrat pe dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol şi a mediului rural”.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii, a apreciat crearea camerelor agricole drept o revoluţie în agricultura Republicii Moldova, menţionând că la baza proiectului a stat modelul implementat în Austria.

Astfel, proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.

‹ adv ›

De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri.

Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›