‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRezultatul întâlnirii fermierilor protestatari cu autoritățile

Rezultatul întâlnirii fermierilor protestatari cu autoritățile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După 5 zile de protest, organizat într-o încercare de a aborda criza profundă cu care se confruntă sectorul agricol, agricultorii protestatari au fost invitați astăzi la discuții cu premierul Dorin Recean.

În centrul negocierilor au fost cerințele vitale ale fermierilor, care subliniază dificultățile cu care se confruntă, în special fermierii mici și mijlocii, în pragul unui nou an agricol.

Potrivit unuia dintre fermierii prezenți la discuții, situația actuală îi aduce pe agricultorii mici și mijlocii într-o poziție extrem de vulnerabilă, cu riscul de a pierde aproximativ 4.000 de lei pe hectar, dacă guvernul nu intervine cu un suport financiar adecvat.

Pentru a contracara această situație, fermierii au propus autorităților două soluții: alocarea imediată a 400 de milioane de lei pentru sectorul agricol, cu promisiunea de a completa suma odată ce resursele europene vor fi disponibile, sau accesarea unui credit guvernamental cu o dobândă sub 5%.

Alexandr Slusari, reprezentant AFF, a evidențiat două probleme majore: situația cu motorina din România, menționând-o ca o „rușine națională” și întârzierea subvențiilor.

În răspuns, Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a propus o soluție parțială care implică alocarea unei sume de 500.000 de lei:

Ceea ce se poate de făcut, este o sumă de 500 de mii de lei cu 90% din partea statului, cu o perioadă de 18 luni de acordare inițială și cu 7% dobândă plătite din partea statului. De luni-marți acest instrument ODA va intra în vigoare.

‹ adv ›

Negocierile sunt departe de a se încheia, cu ambele părți convenind să continue discuțiile marți, 20 februarie, când guvernul va trebui să furnizeze detalii concrete privind sosirea motorinei din România.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›