Deşi ar trebui să fie un prilej de bucurie, recolta mare de grâne din acest an i-a întristat pe producătorii agricoli. De vină sunt preţurile ce scad vertiginos şi care au ajuns a fi printre cele mai mici din ultimii trei ani.
Astfel, în prezent firmele specializate în exportul de cereale, dar şi cumparătorii locali oferă un preţ de 2.000-2.100 lei pentru o tonă de grâu de panificaţie, de aproape două ori mai puţin decât era la începutul anului şi cu circa 40% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. La grâul furajer preţurile variază între 1.700 şi1.900 lei.
Faţă de acum doi ani, cotaţia grâului de panificaţie este cu 15-20% mai mică. „Pentru a putea recupera toate cheltuielile, pentru o tonă de grâu ar trebui să li se ofere fermierilor 2.500 de lei”, susţine Alexandru Sliusari, preşedintele Asociaţie Uniagroprotect.
Potrivit specialistului, la mijloc ar fi şi o manevră a unei mari companii, care a închiriat practic întreg parcul de vagoane pentru transportare a grânelor şi toate locurile de stocare din porturile Giurgiuleşti şi Reni. „Acesta poate acum dicta preţurile pe piaţă. În această situaţie statul ar trebui să intervină, să investigheze situaţia creată şi să adopte măsuri de protejare a intereselor producătorilor”, a precizat Sliusari.
O altă problemă este calitatea grânelor, care a avut mult de suferit din cauza ploilor abundente, doar 30% fiind bun de panificaţie. Autorităţile estimează că recolta de grâu şi orz din acest an ar putea să depăşească un milion de tone, de două ori şi ceva mai mult faţă de cea din anul 2012.
Articol de Ion Preasca
Sursa: adevarul.md
Comentarii