‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia şi alte state UE caută soluţii de depozitare temporară a fructelor moldovenești

România şi alte state UE caută soluţii de depozitare temporară a fructelor moldovenești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 tone de fructe produse de fermierii din Republica Moldova, în special mere şi prune, precum şi a viitoarei recolte de struguri din statul vecin, până când acestea pot fi vândute pe piaţa europeană fără taxe vamale.

„Se caută acum – toate instituţiile statului fac eforturi, din România, dar şi din alte state membre – pentru a încerca să depozităm o parte din fructele din Republica Moldova până la momentul vânzării fără taxe vamale (…) În special vorbim de mere şi de prune, acestea sunt zonele care sunt afectate acum în Republica Moldova, şi, cu siguranţă, va veni luna septembrie, atunci când va trebui să discutăm şi de struguri”, a declarat ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

El a precizat că, după o primă estimare, în Republica Moldova sunt în prezent aproximativ 70.000 de tone fructe, iar România poate păstra, în depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, în jur de 15.000 de tone din această cantitate.

‹ adv ›

„Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru Agricultură (Dacian Cioloş-n.r.) pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au de a exporta pe piaţa pe care o aveau până acum, pe piaţa Federaţiei Ruse. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale. Acel contingent se presupune că va intra pe piaţă undeva la 1 octombrie, încă se discută la Bruxelles”, a mai spus Constantin.

Premierul Iurie Leancă a anunţat, marţi, că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti.

În acelaşi timp, directorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, a anunţat că Republica Moldova va solicita Organizaţiei Mondiale a Comerţului adoptarea unor sancţiuni împotriva Rusiei, după interzicerea importurilor de fructe şi legume pe piaţa rusă.

‹ adv ›

Decizia de a solicita sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse ar putea fi luată în decurs de o săptămână, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chişinău.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›