O delegaţie a Rosselhoznadzor se va afla în Moldova în perioada 18-21 decembrie pentru a se documenta asupra „tehnologiilor de producere şi de păstrare a produselor de origine vegetală destinate exportului”.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară al Rusiei, vizita este determinată de faptul că „în anul 2017 a crescut volumul de fructe şi legume moldoveneşti livrate în Rusia, precum şi de scopul de a nu admite importul pe teritoriul Rusiei a producţiei care a ajuns sub incidenţa unor măsuri economice de răspuns, luate de preşedinte şi de guvernul ţării”.
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, speră ca după vizita delegației Rosselhoznadzor să fie extinsă lista companiilor autorizate să exporte fructe şi legume pe piața rusă. Actualmente, lista include doar câteva zeci de companii, în special, din Găgăuzia şi Transnistria, deşi ANSA a recepţionat cereri de la 264 de potenţiali exportatori.
Ultima vizită în Republica Moldova, experţii de la Rosselhoznadzor au avut-o în 2016, când au fost inspectate pepinierele de pomi fructiferi şi de butași de viţă-de-vie.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-octombrie, exporturile de fructe și legume din Moldova au constituit $199,78 mil., ceea ce este cu 36,7% mai mult faţă de perioada similară a anului 2016.
Potrivit sursei citate, în 2014, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a introdus restricţii la importul producţiei moldoveneşti sub pretextul că „Republica Moldova încalcă sistematic normele sanitare ruseşti şi internaţionale”. Anterior, circa 250 de companii moldoveneşti aveau autorizaţia Rosselhoznadzor de a livra produse în Federaţia Rusă. Până atunci, în Rusia erau livrate 93% din exportul de mere şi 80% din exportul de prune.
Comentarii