‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
25.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia face eforturi masive pentru a reduce dependenţa Crimeei de Ucraina

Rusia face eforturi masive pentru a reduce dependenţa Crimeei de Ucraina

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dependenţa Crimeei de Ucraina ridică serioase probleme Rusiei care trebuie să „pompeze” bani în sisteme de irigaţii pentru regiunile aride din nordul peninsulei. Miza este extrem de mare pentru Moscova, care spune că va cheltui până la 7 miliarde de dolari doar în acest an pentru a integra economia Crimeei în Rusia, scrie portalul Recolta.eu.

La peste două luni după anexare, considerată ilegală de Kiev şi de ţările dezvoltate din Vest, Moscova trebuie să asigure locuitorilor Crimeei utilităţile de bază printre care se numără apa şi energia furnizate aproape în întregime din Ucraina.

„Am săpat puţuri şi vom folosi irigarea prin picurare, însă tot nu avem suficientă apă”, a spus Vasily, un fermier care deţine 50 de hectare de teren în apropiere de Dzhankoi care până acum îşi iriga terenurile cu apă din râul Dnieper.

‹ adv ›

El şi alţi fermieri au plantat culturi care rezista mai bine la seceta ţinând cont că Ucraina a redus aprovizionarea cu apă. Oficialii ucrainieni spun că se furnizează în continuare apă, însă nu au precizat pentru cât timp se vor mai face livrari.

„Oamenii sunt optimişti în legatură cu viitorul, însă liderii din Rusia înteleg că dacă economia din Crimeea stagnează, responsabilitatea revine autorităţilor din Rusia”, a spus Yuri Korban, directorul uneia dintre cele mai mari podgorii de pe coasta Crimeei.

Având deja experienţa a regiunii mult mai mici a Ossetiei de Sud, asupra căreia Rusia a obţinut controlul după războiul din 2008 cu Georgia, procesul de integrare a Crimeei va fi de lungă durată şi extrem de costisitor.

‹ adv ›

Totuşi, pare puţin probabil ca Ucraina să întrerupă în mod abrupt furnizările de inputuri către Crimeea. Însă, dependenţa în proporţie de 80% de apa şi 90% pentru electricitate sunt doar câteva dintre temele de negociere dintre Moscova şi noul preşedinte al Crimeei, care se ocupă de revoltele din Estul ţării.

Autorităţile din Rusia sunt conştiente că este nevoie de ani şi miliarde de dolari pentru a pune la punct conexiunile peste strâmtoarea de 4 km care le desparte. Este nevoie de negocieri cu preşedintele ucrainian Petro Poroshenko pentru a menţine graniţele deschise.

Autorităţile din Ucraina susţin, la rândul lor, că cei din Crineea au datorii la apa de 1,7 milioane de hryvna de anul trecut şi nu ştiu cum o sa îi plătească. „Nu există nici măcar o instituţie înfiinţată cu care să putem negocia”, a declarat un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Apei din Ucraina.
Deşi livrările de alimente din Ucraina nu au fost întrerupte, oficialii din Crimeea au pus restricţii privind zahărul, făina, carne şi alte alimente pentru a se asigură că nu va exista o criză alimentară.

‹ adv ›

Crimeea produce mai multe legume şi cereale decât consumul intern, însă importă cantităţi însemnate de zahăr, carne şi produse lactate. În situaţia în care Ucraina întrerupe exporturile, Crimeea va fi nevoită să cumpere aceste produse din Rusia pe mare.

Pentru Moscova, povara „Crimeea”, cu o economie de 5 miliarde de dolari va reprezenta 1% din produsul intern brut al Rusiei, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›