În Republica Moldova, roada totală de struguri, în anul 2013, ar putea ajunge la 100 mii tone, iar în următorii doi-trei ani se așteaptă o dublare a cantităților.
O declarație în acest sens a fost făcută de directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, care împreună cu ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, și reprezentanții autorităților locale a participat la deschiderea oficială a sezonului de recoltare a strugurilor pentru export. Startul a fost dat pe plantația unui fermier din satul Suruceni, raionul Ialoveni.
Gheorghe Gaberi a menționat că roada totală de struguri în acest an ar putea ajunge la 100 mii tone, iar în următorii doi-trei ani se așteaptă o dublare a cantităților. Asta se poate întîmpla din cauza că în ultimii 6-8 ani fermierii au plantat mult mai multe soiuri de masă decît cele tehnice, care tocmai au ajuns la stadiul fertilității. Gaberi a subliniat că metodele moderne de cultivare a strugurilor de calitate, aplicate de fermierii moldoveni, permit obținerea unui nivel înalt de securitate alimentară și recoltă.
La rîndul său, Vasile Bumacov a menționat importanța asigurării calității producției în condițiile cerințelor înalte ale consumatorilor. Ministrul a subliniat rolul producătorilor agricoli în dezvoltarea comerțului extern al Moldovei. Strugurii soiurilor de masă, care sînt destinați pentru consum în stare proaspătă, se preconizează a fi exportați în Rusia, Belarus, alte țări CSI, precum și în statele UE.
Sursa: noi.md
Comentarii