Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) propune stabilirea unei rate unice a taxei pe valoare adăugată (TVA) reduse pentru toate produsele din lanțul agro-alimentar, scrie Mold-street.
În acest sens, Asociația face trimitere la Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care recomandă statelor membre aplicare unei cote TVA reduse pentru o listă de bunuri și servicii.
Printre ele se numără:
- alimentele (inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice) destinate consumului uman și animal;
- animalele vii, semințele, plantele și ingredientele utilizate în mod normal în prepararea alimentelor;
- produsele utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele;
- livrarea de bunuri și prestarea de servicii de tipul celor utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, precum utilajele sau clădirile.
Cota redusă a TVA pentru produsele alimentare variază în dependență de țară, între 3%-18%, media pe UE fiind de 9%.
În unele state UE, cota TVA pentru produse alimentare, în general, nu se aplică (este egală cu 0%). Astfel, la începutul 2021, majoritatea statelor membre UE, adoptaseră o cotă TVA redusă pentru produsele alimentare:
- Marea Britanie, Irlanda, Malta – 0%;
- Luxemburg – 3%;
- Spania, Italia – 4%;
- Croația, Polonia – 5%;
- Franța – 5,5%;
- Olanda – 6%;
- Germania – 7%;
- România – 9%;
- Cehia, Austria, Finlanda – 10%;
- Suedia – 12%;
- Portugalia, Grecia– 13%.
Amintim că, anterior, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a exprimat opinia că menținerea actualului sistem TVA este ineficient, nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată sporită şi recomandă „uniformizarea cotelor TVA între producătorii de materii prime agricole și procesatori la nivelul de 12%, fiind o măsură temporară de stimulare a dezvoltării agriculturii cu valoare adăugată sporită”.
Comentarii