‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSere didactice pe 1000 m2 și 570 ha teren agricol destinat tinerilor care-și fac...

Sere didactice pe 1000 m2 și 570 ha teren agricol destinat tinerilor care-și fac studiile în agricultură la UTM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Circa 243 mii euro au fost investiți pentru construirea unor sere didactice, cu o suprafață de 1000 m2, edificate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Serele sunt prevăzute cu 6 sisteme de creștere și sunt destinate pentru studenții, masteranzii și doctoranzii de la UTM, dar și pentru agenții economici care vor dori să cunoască avantajele celor mai moderne tehnologii de creștere a culturilor în spații protejate.

Serele sunt dotate cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat, în șase sisteme, unele dintre cele mai populare la moment:

‹ adv ›
  • Metoda hidroponică în strat subțire (legume pentru frunze);
  • Metoda hidroponică „Găleata olandeză” (legume, flori);
  • Metoda hidroponică de cultivare în saci suspendați (căpșuni);
  • Metoda hidroponică de inundații periodice (răsaduri, flori);
  • Creșterea în amestecuri de ghiveci în paturi înălțate;
  • Creșterea în sol cu irigare automată.

Pentru a asigura o bună funcționare a serelor, a fost construit un bazin pentru irigare.

Sunt instalate echipamente de colectare și filtrare a apei pluviale, sisteme automate de control al microclimatului, irigare și nutriție, precum și iluminare cu LED-uri în timpul sezonului rece.

Activitățile didactice desfășurate în sere vor permite studenților dezvoltarea abilităților precum: tehnologia de cultivare a legumelor în spațiu protejat, cunoașterea sortimentelor speciilor legumicole și floricole, agrotehnica, metode de propagare și de monitorizare a condițiilor de creștere.

‹ adv ›

Acestea vor fi utilizate și pentru desfășurarea cercetărilor cadrelor didactice și științifice privind ameliorarea, bioecologia, tehnici de cultivare a legumelor, ale plantelor ornamentale, în cadrul proiectelor naționale și internaționale, contribuind la creșterea și dezvoltarea sectorului legumicol și floricol din Republica Moldova.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții și presupun modernizarea și dotarea a 13 instituții educaționale cu finanțări în valoare de 18 milioane euro.

În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește  în reabilitarea agriculturii 120 milioane Euro.

‹ adv ›

Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții. Proiectul este implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›