Înghețurile de primăvară nu au ocolit, nici în acest an, livezile de cireș, prun, cais. Astfel că, producătorii din regiunea de nord a țării au spus că temperaturile negative, care s-au înregistrat săptămâna trecută, au afectat inclusiv și livezile de măr.
Contactatde Agrobiznes, Sergiu Popa, expert în pomicultură, a confirmat faptul că în unele livezi pagubele produse de înghețuri au afectat în proporție de până la 100% organele florale a pomilor de cais.
Potrivit expertului, au fost afectate și livezile de cireș în proporție de până la 70 la sută.
Pentru a preveni pagubele produse de înghețurile de primăvară, Sergiu Popa recomandă, în primul rând, alegerea corectă a terenurilor pentru înființarea plantațiilor pomicole.
La fel, este important de realizat diferite lucrări care ar întârzia intrarea pomilor în vegetație cum ar fi tăierea mai târzie, stropirea pomilor cu apă de var, tratarea pomilor cu bor în toamnă și în prima fază de vegetație, primăvară.
Ion Jornea, producător din raionul Fălești, ne-a comunicat că livezile de cireș au fost afectate în proporție de 70-80%, iar cele de prun 100%.
Și Denis Vornices, producător din raionul Briceni a spus că livezile de măr au fost afectate circa 70%, cireș 25%.
Menționăm că, în ultimii ani, sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai sunt perioade foarte capricioase din punct de vedere climatic.
Comentarii