La inițiativa conducerii Serviciului Vamal a fost desfășurată o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere (AgroCereale), în cadrul căreia au fost discutate subiecte de interes pentru mediul de afaceri, în contextul noului Cod Vamal.
Întrevederea a avut loc în format hibrid, fizic și online, cu participarea conducerii Birourilor vamale Nord, Sud și Centru, precum și a specialiștilor din cadrul subdiviziunilor de profil ale Serviciului Vamal.
Dialogul s-a axat pe activitatea agenților economici ce realizează preponderent export de cereale, precum și import de fertilizanți și semințe, din perspectiva aplicării noilor proceduri vamale, precum și identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul vamal.
Conducerea Serviciului Vamal a menționat că, adaptarea la prevederile noului Cod Vamal a decurs treptat și în mare parte a fost asigurată buna aplicativitate a acestora, însă urmează să fie definitivate și alte instrumente de facilitare a comerțului, în condiții uniform aplicabile pentru întreaga piață de desfacere a UE.
În acest context, specialiștii Serviciului Vamal au informat reprezentanții companiilor despre măsurile întreprinse pentru optimizarea proceselor operaționale prin ajustarea sistemelor informaționale, dar și despre facilitățile de care pot beneficia agenții economici.
La etapa actuală, una dintre funcționalități care se află în faza de testare este validarea automată a declarațiilor vamale la export, ceea ce presupune verificarea și acordarea liberului de vamă de către sistemul electronic, în mod automat și foarte rapid, un instrument ce va reduce costurile, resursele de timp și interacțiunea fizică cu autoritatea vamală, și concomitent, va responsabiliza agentul economic, care își va asuma toată responsabilitatea pentru mărfurile declarate și transportate.
Având în vedere interesul manifestat, a fost agreată desfășurarea mai multor sesiuni tematice, în zonele țării, pentru a informa agenții economici despre simplificările vamale oferite de noua legislație vamală, care este orientată spre promovarea exporturilor și extinderea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone.
În încheiere, reprezentanții Asociației au mulțumit pentru inițiativa Serviciului Vamal de a avea un dialog deschis și direct pentru informarea din prima sursă despre anumite inconveniențe pe care le întâmpină agenții economici, totodată au exprimat convingerea că de comun cu autoritatea vamală vor fi identificate soluțiile optime în beneficiul ambilor părți, care for facilita interacțiunea vamă-business.
Comentarii