duminică, 16 iunie, 2024
20.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSfaturi utile pentru depozitarea și prerăcirea fructelor și legumelor

Sfaturi utile pentru depozitarea și prerăcirea fructelor și legumelor

Recomandate

În ultimul timp a crescut semnificativ interesul în prerăcirea fructelor si legumelor, care au nevoie de o viață mai bună de depozitare și trebuie să prezinte o înaltă calitate pentru a intra și a concura pe piețele de desfacere. Necătând la aceasta, mulţi agricultori nu folosesc metoda de prerăcire a fructelor înainte de depozitare sau livrare. Acest fapt se datorează costurilor de investiție sau/şi problemei de a decide, care metodă de prerăcire este mai eficientă.

Compania Autehton Grup vine cu recomandări şi bune practici la acest capitol, prezentând exemple deja implementate în Republica Moldova.

Ce este prerăcirea?

Prerăcirea este eliminarea rapidă a căldurii din produsele proaspăt recoltate. Acest proces are loc înainte de livrarea produsului la piață sau depozitarea lui la rece.

De ce produsele proaspete trebuie prerăcite?

Produsele proaspete încep procesul de alterare imediat după recoltare. Aceasta se datorează respirației produselor, adică are loc procesul de oxidare enzimatică în produs, rezultatul acestui proces este consumul de zaharuri, amidon şi umiditate, fără aport din planta. Dioxidul de carbon și alte gaze, împreună cu căldură sunt generate în acest proces. Dacă temperatura nu este eliminată, procesul se accelerează. Echimoza produsului accelerează în continuare aceste procese, ca rezultat avem pierderea de textură, fermitate, culoare, gust și aspect. În plus, mai poate fi pierdută o anumită valoare nutritivă. Când apar aceste pierderi, produsul este în general considerat cu calităţi de prospețime și calitate pierdute.

Scăderea rapidă a temperaturii produselor și apoi menținerea ei la o temperatură scăzută constantă minimizează enzimatica și a altor procese, care cauzează aceste pierderi. Prin urmare prerăcirea este o cerință foarte importantă pentru menținerea calității optime a produselor, în special pentru acele tipuri de produse cu rate ridicate a respirației naturale.

Alte beneficii obţinute în rezultatul prerăcirii fructelor si legumelor

Pierderi minime de producție: Variabilitatea timpului în perioada sezonului de recoltare poate provoca maturizarea rapidă sau întârziată a produselor, decât era planificat. Dacă produsul nu este recoltat în momentul optim, se vor produce pierderi. Recoltarea târzie are loc atunci când oportunitățile pieții nu sunt disponibile la moment. Prerăcirea și depozitarea la rece sunt nişte instrumente valoroase, care păstrează o calitate înaltă produselor și permite realizarea lor cu o valoarea adăugată înaltă, atunci când piețele devin disponibile.

Economia timpului de operațiune la recoltare: Orele de recoltă zilnice pot fi extinse, pentru ca ulterior efectul temperaturilor ambiante pe produse, vor fi diminuate în urma prerăcirii. Această flexibilitate duce la o mai bună utilizare a echipamentelor și a personalului.

Pierderi reduse la minimum, timpul de introducere pe piață: Unele tipuri de produse se alterează foarte repede, dacă nu sunt prerăcite imediat după recoltare. Aceste tipuri de produse trebuie vândute într-o zi sau două după recoltare, pentru a avea o calitate acceptabilă. Ca exemplu: căpșunile sau legumele cu frunze.

Utilizare îmbunătățită de consum: Consumatorilor se poate livra produse de calitate superioară, cu un termen de valabilitate mai lung (în rezultatul prerăcirii). Această durată de viață extinsă diminuează urgența de a consuma sau procesul de preparare rapidă, după ce este cumpărat produsul.

Oportunități de piață extinse: Vânzarea cu amănuntul necesită produse de cea mai înaltă calitate, care au viață lungă şi practică de depozitare. Un produs foarte perisabil, care nu este prerăcit, păstrat la rece și manipulat cu grijă, va pierde calitatea și nu va putea concura cu un produs calitativ. Prerăcirea este, prin urmare, cheia succesului pentru produsele perisabile, de a intra și de a face concurenţă pe piața cu amănuntul.

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.autehton.md.

(P) – Conținut Sponsorizat

Autehton
Autehtonhttps://autehton.com
AUTEHTON – este un furnizor de echipamente si instalații frigorifice industriale sau comerciale, pentru diverse aplicații: congelare, refrigerare, depozitare la rece. Prestam un spectru larg de servicii de la proiectare până la implementare, precum si obiecte „La cheie”.

Citește și ›

Advertoriale