luni, 2 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeHydrocooling: răcirea cireșelor după recoltare

Hydrocooling: răcirea cireșelor după recoltare

Recomandate

Cireșele sunt unele dintre cele mai populare și iubite fructe. Între timp, și vișinele au devenit un ingredient esențial în multe feluri de mâncare sau sosuri și sunt populare printre bucătarii din întreaga lume.

Cireșele sunt foarte apreciate de consumatori, iar alegerea lor se bazează în principal pe culoare, conținutul de substanțe solubile, aciditate, absența brunificării codiței, prospețime și aspectul general.

Totuși, cireașa este un fruct foarte perisabil, care nu reușește în unele cazuri să ajungă la consumator în calitate optimă, după transport și distribuție.

Cireșele se caracterizează printr-o rată mare de transpirație, sensibilitate la putrezirea produsă de ciuperci și vulnerabilitate la tulburări fiziologice precum „pitting-ul”, toate acestea limitându-i durata de păstrare.

Mai mult, ținând cont că apa se evaporă de pe codiță de 14 ori mai rapid decât de pe fruct, uscarea și brunificarea codiței reprezintă o restricție semnificativă.

La fel ca și în cazul altor produse alimentare, prospețimea este cheia, iar în cazul cireșelor, una dintre cele mai importante modalități de a asigura prospețimea este prin respectarea metodelor corespunzătoare de răcire și depozitare după recoltare.

Informații despre răcirea și depozitarea cireșelor

Cireșele sunt o cultură relativ costisitoare pentru producție, deoarece sunt foarte sensibile la daune cauzate de ploi, grindină și alte precipitații, necesită în mod obișnuit stropiri și irigații pentru a crește și sunt intensive în ceea ce privește necesarul de muncă.

Din acest motiv, este cu atât mai important ca, odată ce cireșele sunt recoltate, să fie manipulate cu grijă, răcite și depozitate astfel încât să se poată obține un randament maxim al investiției și, totodată, astfel încât consumatorii finali să primească cel mai bun produs posibil.

Există o varietate de aspecte importante de luat în considerare în ceea ce privește răcirea și depozitarea cireșelor.

Gestionarea temperaturii este unul dintre cei mai importanți factori care afectează durata de păstrare a cireșelor.

După recoltare, atât căldura din câmp cât și căldura generată de respirația fructului contribuie la încălzirea cireșelor, în timp ce scăderea temperaturii fructelor imediat după recoltare duce la obținerea unor fructe mai ferme, cu deteriorări reduse și codițe mai verzi.

Pentru a obține o scădere rapidă a temperaturii produsului, utilizarea sistemelor de răcire rapidă este deosebit de importantă.

Temperatura – Cireșele trebuie răcite și depozitate la temperaturi relativ scăzute pentru a preveni pierderea prematură a calității.

Cireșele ar trebui răcite și depozitate la o temperatură de aproximativ -1…+0,5°C, în timp ce vișinele preferă o temperatură de aproximativ 0…+1°C.

Umiditatea relativă – La fel ca multe alte fructe, cireșele au un conținut ridicat de umiditate, ceea ce înseamnă că, dacă nu sunt menținute la o umiditate relativă ridicată, acestea se pot deshidrata și pierde în greutate. Cireșele ar trebui păstrate la o umiditate relativă de aproximativ 90-95%.

Durata de păstrare – Cireșele au o durată de păstrare, în condiții ideale, de aproximativ 2-3 săptămâni. Vișinele își mențin calitatea pentru un interval de timp mai scurt, cu o durată de păstrare de doar aproximativ 5-10 zile.

Metode de răcire a cireșelor

Cireșele trebuie răcite rapid și complet pentru a-și menține calitatea și gustul. Ele prezintă și riscul de a se decolora dacă nu sunt răcite în mod corespunzător și complet (relativ rapid), ceea ce le face mult mai puțin comercializabile și atrăgătoare pentru consumatori.

Metode eficiente de răcire a cireșelor:

Răcire cu apă (Hydrocooling) – Temperaturile din câmp sunt adesea de peste 26-28°C când cireșele sunt culese. Această temperatură poate deteriora rapid fructul după ce acesta este cules.

Răcirea cu apă (Hydrocooling) este o metodă foarte eficientă de a îndepărta rapid căldura și de a răci în prealabil cireșele la un nivel potrivit, care poate fi apoi completat cu răcirea cu aer forțat. Răcirea cu apa (Hydrocooling) implică scufundarea cireșelor în apă rece (temperatura 0…+0.5°C).

Răcire cu aer forțat – Răcirea într-o cameră obișnuită este de obicei insuficientă pentru a răci cireșele într-un mod suficient de rapid și complet pentru cele mai bune rezultate.

În schimb, se folosește răcirea cu aer forțat, care implică plasarea cireșelor într-o cameră de răcire intensivă (Precooling). Ventilatoarele răcitorului de aer (cu disponibilitate mare a presiunii) forțează aerul rece prin cireșe, asigurând astfel o răcire mai rapidă și mai completă.

Răcirea cu apă (Hydrocooling) este un procedeu post recoltare tipic pentru soiurile de cireșe. Mulți producători agricoli au constatat că răcirea cu apă (Hydrocooling) a fost o lucrare benefică în prelungirea duratei de păstrare post recoltare a cireșelor.

Compania Autehton înțelege cât de mult au muncit clienții noștri pentru a produce o recoltă de cireșe de înaltă calitate și că se pot baza pe noi pentru a obține cele mai fiabile și eficiente soluții pentru răcire și depozitare. 

Autehton poate proiecta, livra și instala sisteme complexe cât și părți componente pentru răcirea cireșelor și vișinelor. Ca de obicei, avem prioritare următoarele criterii: calitatea produsului final, eficiența energetică, fiabilitatea și protecția mediului înconjurător. 

Împreună, putem pune în mâinile consumatorilor finali cireșe delicioase și de calitate superioară.

Concluzii

Articolul prezent a arătat că fructele de cireș supuse răcirii cu apă, urmate de depozitarea timp de o săptămână la 0…+1°C și 90…95% umiditate relativă își mențin calitatea pentru o perioada mai îndelungată de timp.

O combinație de răcire cu apă și depozitare în atmosferă modificată, crește durata de păstrare post-recoltare a cireșelor și poate fi o strategie promițătoare pentru îmbunătățirea ulterioară a comercializării cireșelor.

Autehton
Autehtonhttps://autehton.com
AUTEHTON – este un furnizor de echipamente si instalații frigorifice industriale sau comerciale, pentru diverse aplicații: congelare, refrigerare, depozitare la rece. Prestam un spectru larg de servicii de la proiectare până la implementare, precum si obiecte „La cheie”.

Citește și ›

Advertoriale