Posibilitățile sistemului inovator de control al procesului de recoltare AFS Harvest Command, instalat pe noile combine tip rotor marca Case IH, seria 250 sunt extrem de apreciate. Aceste combine și-au făcut apariția pe piața mondială de utilaje agricole în 2019. Deja în actualul sezon agricol, acestea au apărut și în Moldova.
La începutul lunii iulie, dealerul exclusiv al brandului Case IH, compania Agroprofi, a lansat prima combină din seria menționată pe câmpurile clientului său. Având în vedere abundența de opțiuni automatizate ale sistemului AFS Harvest Command, a fost necesar pe parcursul testării de o „reglare fină” și o „abordare profundă”. Însă, proprietarul acestei combine unice a apreciat toate avantajele acesteia și a împărtășit impresiile sale.
Grigorie Babcinețchi, managerul întreprinderii agricole SRL «Calina», raionul Camenca, regiunea Transnistria:
„În cadrul întreprinderii noastre, anual mai mult de o mie de hectare sunt alocate pentru cereale și culturile leguminoase. Problema recoltării prompte devine tot mai actuală pe an ce trece. Pe de o parte, la fel ca și alți fermieri din regiune, lucrăm pentru modernizarea tehnologiilor agricole și creșterea randamentelor – și această strategie deja dă roadele sale, volumul producției agricole este în creștere. Pe de altă parte, clima se schimbă, vremea aduce surprize (și nu întotdeauna plăcute) pe durata întregului sezon agricol, inclusiv într-o perioadă foarte crucială a campaniei de recoltare. În așa cazuri este necesar „să prindem momentul” – să scoatem combina în câmp la prima ocazie, să lucrăm repede și, adesea, nu în condiții ideale.
Luând în calcul toate acestea, am început modernizarea parcului de mașini agricole: inițial, am trecut de la utilajele de recoltat produse în țările CSI aflate în dotare la o combină produsă de compania americană Case IH, legendarul model 2388 – și am simțit diferența. În anul curent, am făcut un alt pas mare înainte – am achiziționat o nouă combină Case IH, model 7250 dotată cu setul de opțiuni inteligente AFS Harvest Command.
La momentul actual, abia facem cunoștință cu spectrul larg de posibilități ale sistemului AFS Harvest Command. Din păcate, acest proces a avut loc într-un an atipic, cu condiții climaterice foarte specifice și o recoltă scăzută. Între timp, compania producătoare susține că sistemul super automatizat al combinei Case IH seria 250 demonstrează cel mai mare efect anume în procesul de lucru pe câmpuri cu o masă vegetativă relativ mare, cu recolte bogate. Cu toate acestea, am apreciat comoditatea modului de recoltare complet automatizat chiar și pentru o recoltă relativ modestă. Viteza de funcționare, economia și fiabilitatea ridicată sunt deja evidente.
Important de menționat faptul că și în condiții ideale de recoltare, operatorul trebuie să oprească periodic combina, să evalueze ajustările mecanismelor și să revadă, după caz, setările de bază. Sistemul AFS Harvest Command a noii noastre combine Case IH 7250 într-adevăr îndeplinește toate aceste operațiuni absolut autonom – rapid și exact, în timp real. Indiferent de experiența și nivelul de aptitudine al operatorului, combina asigură un randament maxim, fapt important în realitățile agriculturii noastre”.
AFS Harvest Command include 16 senzori integrați care monitorizează și oferă operatorului informațiile necesare privind procesul de recoltare. Toți parametrii sunt afișați pe monitorul AFS PRO 700 instalat în cabina combinei. Sistemul AFS Harvest Command include următoarele elemente:
- Sistemul de setări automate ale combinei în funcție de tipul de cultură recoltată (ACS). Prin selectarea unei anumite culturi, acesta vă permite să instalați și să salvați automat toate setările de bază ale combinei, fie în conformitate cu recomandările producătorului, fie cu dorințele operatorului.
- Sistemul de control automat al vitezei combinei Feedrate Control. Operatorul setează sarcina maxim admisă a motorului în procente și viteza maximă de deplasare. Feedrate Control va asigura viteza optimă a combinei în funcție de volumul masei vegetale livrat în camera de alimentare – iar acest lucru este strâns legat de capacitatea motorului, setată anterior de către operator. Prin analogie cu industria auto, această opțiune poate fi privită ca fiind un „control de croazieră” pe teren.
- Sistema Full AFS Harvest Command. Realizează reglarea automată a sistemelor de treierare, separare și curățare a combinei în timp real. Aceasta funcționează în tandem cu sistemul automatizat Feedrate Control.
Având acest pachet de opțiuni, operatorul selectează unul dintre cele patru scenarii de recoltare – din punct de vedere al calității boabelor, pierderilor și productivității. Setează sarcina maxim admisibilă a motorului, viteza maximă de deplasare și spațiul rotativ-concav ca punct de plecare. Restul lăsați să facă combina – ea se va descurca.