O cultură care ar asigura un profit peste așteptări fermierilor din țară, dar cultivarea căreia în scop industrial este interzisă, la moment, în Republica Moldova este cânepa.
Potrivit specialiștilor și asociațiilor de profil, din cauza unor modificări ale legislației ce nu au fost făcute până în prezent, aprobarea cultivării cânepii industriale întârzie de mai mult timp, iar producătorii ratează oportunitatea de a obține o rentabilitate sporită.
Citește și despre În atenția cultivatorilor de cânepă! Molia cânepii – Grapholita delineana.
Profit de 7-10 mii de euro per hectar
Potrivit Asociațiilor de profil, cânepa ar asigura un profit de circa 7-10 mii de euro per hectar, în dependență de scopul utilizării. Totodată, este o cultură cu rezistență sporită la secetă, care ar asigura dezvoltarea mai multor sectoare.
Un hectar de cânepă – poate înlocui 4 hectare de pădure
Conținutul de substanță cu efecte psihoactive de doar 0,2%
Datorită diferenței morfologice, specialiștii nu cred că ar putea fi promovată cultivarea cânepii interzise (Cannabis Indica), în locul celei industriale, dacă autoritățile ar modifica legislația.
Aprobarea cultivării, stagnată de autorități
Reieșind din prevederile legale actuale, cultivarea cânepii pentru producerea de semințe și sau fibre nu este interzisă. Cu toate acestea, fermierii nu o pot cultiva, deoarece este interzisă producerea în scopuri industriale.
Asociațiile de profil, au scris o cerere către autorități, solicitând modificarea legislației pentru a cultiva anumite specii de cânepă în scop industrial, ceea ce la ziua de astăzi este interzis, existând o serie de restricții.
Membrii Comisiei Naționale Antidrog și-au expus unanim acordul cu privire la revizuirea legislației și operarea modificărilor necesare pentru a crea condițiile necesare cultivării cânepii pe teritoriul țării.
Află aici și despre Mușețelul sau romanița – tehnologia de cultivare.
Chiar dacă Comisia Națională Antidrog a dat acordul de a modifica legislația și permite cultivarea, în condițiile unui conținut infim de substanțe psihoactive, producătorii ar trebui să obțină o autorizație pentru cultivarea cânepii industriale de la Comitetul permanent de control asupra drogurilor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Astfel, pe de-o parte cultivarea cânepii industriale este legală, pe de altă parte este interzisă.
Recent, Ministerele Economiei și Infrastructurii (MEI) și Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au acceptat să organizeze un grup de lucru pentru a analiza posibilitatea cultivării cânepii pe teritoriul țării. Cu toate acestea, problema este prezentată autorităților de ani buni, însă rezultatele tratativelor nu sunt vizibile.
Comentarii