‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSpecialiști: Cânepa industrială asigură un profit de 7-10 mii de euro per ha, însă...

Specialiști: Cânepa industrială asigură un profit de 7-10 mii de euro per ha, însă autoritățile interzic cultivarea acesteia

‹ adv ›
‹ adv ›

O cultură care ar asigura un profit peste așteptări fermierilor din țară, dar cultivarea căreia în scop industrial este interzisă, la moment, în Republica Moldova este cânepa.

Potrivit specialiștilor și asociațiilor de profil, din cauza unor modificări ale legislației ce nu au fost făcute până în prezent, aprobarea cultivării cânepii industriale întârzie de mai mult timp, iar producătorii ratează oportunitatea de a obține o rentabilitate sporită.

„Cânepa era crescută de moldoveni încă din timpurile străvechi, fiind utilizată pentru hrană, acoperiș, haine și nutreț pentru animale. Țările UE precum Franța, Spania, Italia, Bulgaria, România, dar și Ucraina, Federația Rusă au legalizat cultivarea cânepii industriale, în Republica Moldova însă aceasta este interzisă. Acest lucru duce la stagnarea sectorului, iar producătorii ratează mai multe oportunități”, a menționat pentru Agrobiznes Iurie Ușurelu.

Citește și despre În atenția cultivatorilor de cânepă! Molia cânepii – Grapholita delineana.

Profit de 7-10 mii de euro per hectar

Potrivit Asociațiilor de profil, cânepa ar asigura un profit de circa 7-10 mii de euro per hectar, în dependență de scopul utilizării. Totodată, este o cultură cu rezistență sporită la secetă, care ar asigura dezvoltarea mai multor sectoare.

„Această cultură ar putea asigura acoperirea a circa 10% din venitul statului. Datorită faptului că această cultură poate fi utilizată în mai multe domenii, producând-o am asigura dezvoltarea industriilor conexe, producerea uleiurilor, revitalizarea sectorului zootehnic, sectorului de producere a textilelor, dezvoltarea industriei de prelucrare, iar în combinație cu plantele medicinale și aromatice, dezvoltarea sectorului de producere a medicamentelor. Per total, aceasta ar asigura un profit de circa 7-10 mii de euro per hectar”, ne-au spus reprezentanții Asociației Aromeda.

Un hectar de cânepă – poate înlocui 4 hectare de pădure

„Un ha de cânepă echivalează cu patru ha de pădure la producerea hârtiei. Perioada de vegetație a cânepei este de circa 100 de zile, ceea ce nu se compară cu timpul necesar pentru a planta și obține celuloză de la copacii unei păduri. Începând cu anul 2020, este preconizat ca majoritatea companiilor de textile din lume vor trece la producerea de fibră de cânepă. În plus, putem obține 3000 de litri de etanol per hectar, iar în medicină cânepa industrială este eficientă în tratarea mai multor boli. 100 de grame de ulei de cânepă costă 120-140 de lei, iar de pe un ha pot fi obținute 400-600 kilograme de ulei”, a comentat Victor Melnic, Asociația Aromeda.

‹ adv ›

Conținutul de substanță cu efecte psihoactive de doar 0,2%

„Conținutul de substanță cu efecte psihoactive tetrahydrocannabinol (THC) la cultura Cannabis Indica (cânepa stupefiantă) este de 20%, iar la Cannabis Sativa (cânepă industrială) de doar 0,2%. În plus, diferența dintre Cannabis Indica și Cannabis Sativa, ca formă, conținut, culoare și mărime a plantei, precum și ca destinație este clar diferită și oricine, chiar și fără o pregătire specială, o poate percepe”, a menționat Victor Melnic.

Datorită diferenței morfologice, specialiștii nu cred că ar putea fi promovată cultivarea cânepii interzise (Cannabis Indica), în locul celei industriale, dacă autoritățile ar modifica legislația.

Aprobarea cultivării, stagnată de autorități

‹ adv ›

Reieșind din prevederile legale actuale, cultivarea cânepii pentru producerea de semințe și sau fibre nu este interzisă. Cu toate acestea, fermierii nu o pot cultiva, deoarece este interzisă producerea în scopuri industriale.

Asociațiile de profil, au scris o cerere către autorități, solicitând modificarea legislației pentru a cultiva anumite specii de cânepă în scop industrial, ceea ce la ziua de astăzi este interzis, existând o serie de restricții.

Membrii Comisiei Naționale Antidrog și-au expus unanim acordul cu privire la revizuirea legislației și operarea modificărilor necesare pentru a crea condițiile necesare cultivării cânepii pe teritoriul țării.

Află aici și despre Mușețelul sau romanița – tehnologia de cultivare.

Chiar dacă Comisia Națională Antidrog a dat acordul de a modifica legislația și permite cultivarea, în condițiile unui conținut infim de substanțe psihoactive, producătorii ar trebui să obțină o autorizație pentru cultivarea cânepii industriale de la Comitetul permanent de control asupra drogurilor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, pe de-o parte cultivarea cânepii industriale este legală, pe de altă parte este interzisă.

Recent, Ministerele Economiei și Infrastructurii (MEI) și Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au acceptat să organizeze un grup de lucru pentru a analiza posibilitatea cultivării cânepii pe teritoriul țării. Cu toate acestea, problema este prezentată autorităților de ani buni, însă rezultatele tratativelor nu sunt vizibile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii