Pentru a comercializa produse agricole în străinătate, statele trebuie să respecte standarde de siguranță stricte. Controalele fitosanitare verifică prezența bolilor și a dăunătorilor la plante și reprezintă o cerință a Organizației Mondiale a Comerțului.
Cum poate fi dezvoltat un serviciu național de control fitosanitar eficient și fără probleme funcționale este subiectul unui seminar de două zile al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) deschis astăzi la Minsk. Pe lângă reprezentanții din Belarus, la seminar participă și reprezentanți din Armenia, Moldova și Ucraina.
Prin acest eveniment se lansează un proiect regional al FAO pentru toate cele patru țări care va promova diverse metode de protecție a plantelor, va contribui la alinierea inter statală a măsurilor fitosanitare și va răspunde la nevoile de dezvoltare a capacităților organizațiilor naționale de protecție a plantelor în țările vizate.
La seminarul din această săptămână vor fi prezentate informații cu privire la situația actuală a fiecărei țări ca bază a proiectului și vor fi revizuite componentele proiectului, calendarul planificat și rezultatele așteptate.
„Agricultura este extrem de importantă pentru economiile acestor țări”, a declarat Avetik Nersisyan, Ofițerul Agricol FAO pentru Europa și Asia Centrală și dezvoltator principal al proiectului “iar avantajul de a asigura condiții de siguranță pentru desfășurarea comerțului cu produse agricole trebuie apreciat la justa valoare.”
Cooperarea între FAO și cele patru guverne în cauză este esențială pentru a preveni atât răspândirea dăunătorilor și a bolilor plantelor cât și a riscurilor de mediu asociate cu comerțul agricol, a adăugat Nersisyan.
Comentarii