Realizarea tăierilor la măr este una dintre operațiunile cele mai importante, ce se efectuează anual pentru a menține echilibrul vegetativ și productiv al plantelor.
Prin intermediul tăierilor, putem garanta productivitate sporită constantă în decursul anilor, obținând fructe de calitate înaltă, cu un calibru excelent și o colorare intensă.
Pentru a efectua tăierile în mod corect, este foarte important să cunoașteți condițiile pedoclimatice din zona amplasării livezii, fenofaza plantelor, forma coroanei, schema de plantare și portaltoiul.
În primul rând, tăierile sunt clasificate în două tipuri: tăierile de formare și tăierile de producție.
Tăierile de formare au scopul de a da formă tipului de coroană ales, de a menține coroana de-a lungul anilor și de a garanta echilibrul pomului, oferindu-i posibilitatea de a asigura încărcătura dorită cu fructe de-a lungul anilor.
Tăierile de producție, în schimb, au ca obiectiv reglarea productivității pomilor, din punct de vedere calitativ și cantitativ, evitând alternarea de rodire.
Este esențial să recunoașteți ramurile și mugurii. Mărul formează muguri de rod pe ramuri cum ar fi țepușa, bursa de rod, vatra de rod, nuielușa sau mlădița.
Țepușele sunt ramuri extrem de scurte, de doar câțiva centimetri. Acestea rămân astfel de-a lungul anilor, prezentând doar alungiri scurte sau dând naștere ramurilor noi la fel scurte, ce cresc din mugurele apical mixt.
Pomii de măr au și organe de rod inițial vegetative, care se termină cu un mugure vegetativ și evoluează adesea în ramuri florifere după 1 sau 2 ani, diferențiind un mugure apical mixt.
Există și soiuri de măr care formează muguri de rod pe nuielușe (15-30 cm, în vârf cu un mugure de rod) sau pe mlădițe (în vârf un mugure de rod și 2-3 muguri subterminali, ce tot pot fi micști).
Producția pe nuielușe și mlădițe are loc la vârful acestora, în timp ce soiurile care rodesc pe ramuri mixte produc fructele pe toată lungimea ramului.
Cele mai calitative mere se formează pe ramurile mai tinere. Prin urmare, tăierea de producție garantează reînnoirea masei vegetative în timp.
Aceasta se realizează prin tăierea ramurilor, scurtând ramurile prea viguroase, înlăturând mugurii floriferi în exces.
Formele de coroană fus, spindel și superspindel sunt recomandate de Advice&Consulting, deoarece permit obținerea unor producții mari pe suprafețe mai mici, garantând mecanizarea operațiunilor precum tăierea și rărirea, expunerea uniformă la lumină, mai multă viteză în rărirea manuală și la recoltare, dar și o creștere a eficacității tratamentelor fitosanitare.
În ceea ce privește livezile din Republica Moldova, tehnica de tăiere recomandată de Advice&Consulting este adaptată pentru livezile superintensive, pomi altoiți pe portaltoi M9, cu formă de coroană fus, sistem de formare în care la dezvoltare completă pomul atinge o înălțime de aproximativ 3 metri și lățimea de aproximativ 1,2-1,5 metri.
Schema de plantare este de 3,5 metri între rânduri și 0,8 între plante pe rând. Advice & Consulting recomandă plantarea pomilor de înaltă calitate, certificați, liberi de virusuri, cu cel puțin 5-7 ramuri care se termină cu muguri floriferi.
Tăierea pomilor de măr după plantare
Tăierile de formare a coroanei la măr presupune înlăturarea lăstarilor de pe zona destinată tulpinii și lăsarea lăstarilor care vor forma primul nivel al coroanei, care de la greutatea fructelor se vor înclina.
De asemenea, este necesar să tăiați mugurele apical al axului central pentru a stimula creșterea până la înălțimea dorită a pomului.
Tăierea pomilor de măr în anul 2 după plantare
Presupune eliminarea ramurilor puternice ce cresc orientate vertical cu un unghi de deschidere mic și, desigur, tăierea mugurelui apical ce blochează creșterea pomilor până la înălțimea dorită.
În acest mod, noul ax central, noul vârf al plantei va fi orientat lateral, dar mai puțin viguros.
În următorii ani, tăierea de formare presupune reducerea ramurilor viguroase și eliminarea lăstarilor apăruți pe tulpină sau în locuri nepotrivite ale coroanei.
În plus, vârful se scurtează din nou la un mugure lateral ce crește în direcția opusă de creștere a mugurelui anterior lăsat.
În această perioadă de dezvoltare a pomilor, vom interveni și cu primele tăieri de întoarcere la ramurile principale.
Tăierea de producție se efectuează în fiecare an, în funcție de forma coroanei. Cu toate acestea, tăierea efectivă începe din al patrulea an după plantare.
Asta pentru că primii trei ani sunt dedicați formării masei vegetative, necesare pentru formarea corectă a coroanei alese.
Reînnoirea ramurilor este realizată pe ramurile de rod care se dezvoltă deasupra ramurilor de trei ani. Formațiunile vegetative scurte nu ar trebui niciodată scurtate, deoarece ar duce la o revigorare vegetativă.
Prin urmare, dacă este necesar se elimină unii muguri de rod.
Cea mai bună perioadă de tăiere a mărului, atât de formare, cât și de producție, este cea realizată în repaus vegetativ, în perioadele fără precipitații, niciodată imediat după o precipitație.
Tăierile la măr trebuie efectuate în siguranță cu echipamente profesionale, care să nu provoace ruperea ramurilor, dar să facă tăieri exacte.
Pentru a avea o producție constantă și echilibrată și pentru a permite merelor să atingă un calibru bun, este necesar a se continua cu o operațiune ulterioară, și anume: rărirea manuală a fructelor, care se va efectua vara, după căderea naturală, începând din primul an de rodire şi în anii următori, mai ales în anii cu o legare sporită a fructelor.
Când fructele au dimensiunea unei nuci, se răresc, lăsând câte 1 sau 2. Trebuie alese cele mai bune fructe, înlăturându-le pe cele deformate sau deteriorate.
Acest lucru va crește calitatea fructelor și va ușura ramurile încărcate de fructe la pomii tineri.
Un alt tip de tăieri realizate la măr și de o importanță mare este tăierea în verde. Aceasta se realizează vara și este eficientă, mai ales, la pomii viguroși.
Scopul acesteia este de a asigura o iluminare mai bună a coroanei și pentru a reduce fenomenul de autoumbrire. Prin intervenția cu tăieri în verde se frânează dezvoltarea coroanei plantelor care au atins dezvoltarea maximă în baza formei de coroană alese.
Prin urmare, cu aceste tăieri se elimină majoritatea lăstarilor noi formați, începând cu cei care cresc în afara formei alese de coroană.
Advice&Consulting ghidează companiile pomicole în procesul de creștere a abilităților de management al livezii, fiind alături împreună cu agronomii lor în timpul operațiunilor ce se realizează în livadă precum tăierile, rărirea fructelor, tratamentele realizate și fertilizarea. Inclusiv efectuând cursuri de specializare a personalului.
În zilele de 17 și 18 decembrie 2021 Advice&Consulting organizează două seminare pe tema Tăierea și tratamentele pomilor de măr și cireș din Moldova, in livezile companiei SMARTA-AS SRL și Orchardtruks – în colaborare cu Moldova Fruct.
Seminariile vor fi susținute de către agronomul italian Andrea Cavicchioli. Pentru înscrieri vă rugăm să contactați: [email protected] sau prin whatsapp +39 333 9120060.
Atașat: fotografie de Andrea Cavicchioli în timpul operațiunilor de tăiere, invitație la seminar.
Pentru informații:
- Sergiu Clevada | Moldova Project Sales Manager, +373 687 52 727; email [email protected], ADVICE&CONSULTING FIL. MOLDOVA | Bd. Dimitrie Cantemir 5/4, off. 505; Chișinău.
- Web site www.advice-consulting.it.