‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTerenurile agricole din Rusia se scumpesc de la o zi la alta

Terenurile agricole din Rusia se scumpesc de la o zi la alta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Investitorii care se înghesuie să cumpere terenuri în sudul Rusiei s-ar putea să nu facă cea mai bună afacere întrucât există terenuri la fel de bune şi mai ieftine în ţările port la Marea Neagră precum Bulgaria sau România, susţine un analist internaţional. 

Preţurile terenurilor agricole din regiunea de sud a Rusiei au crescut, doar anul trecut, cu 23% ajungând la nivelul de 2.500 de dolari hectarul în Krasnodar. Investitorii sunt atraşi către această zonă de climatul mai stabil şi de pozitionarea în apropierea Mării Negre, de unde pleacă spre export cea mai mare parte a cerealelor din ţară.

„Este o zonă unde sunt foarte mulţi cumparători şi puţini vânzători şi tocmai de aceea preţurile ajung la niveluri atât de ridicate”, a explicat Andrey Sizov Jr., directorul executiv a companiei SovEcon, firmă specializată în analiza de piaţă, firmă fondată în 1991 în Rusia.

‹ adv ›

Totuşi, în condiţiile în care preţurile terenurilor agricole din Krasnodar se apropie de cel al terenurilor din ţarile est europene ca România sau Bulgaria, investitorii ar trebui să îşi revizuiască strategiile.

„Este lesne de înţeles de ce investitorii se îndreaptă către regiunea de sud din Rusia, întrucât apropierea de port îi ajută pe fermieri să îşi valorifice mai bine producţia. Totuşi, ar putea obţine randamente mai bune în altă parte”, a completat reprezentantul SovEcon.

Potrivit lui, pe termen mediu, ţarile port la Marea Neagră au cele mai mari sanse de dezvoltare.

‹ adv ›

Ba mai mult decât atât, preţurile cerealelor sunt aproximativ la acelaşi nivel şi în Rusia şi în ţările de la Marea Negră. În Rusia, deşi preţul cerealelor ar trebui să fie unul mai mic pentru că nu se mai adaugă costurile de transport, cererea de la zootehnişti ţine preţurile la un nivel ridicat. Guvernul Rusiei a încurajat producția de carne internă într-un efort de a reduce dependența țării de importuri.

Această campanie a avut succes mai ales în ceea ce priveşte producţia de carne de pui, unde Rusia a reuşit o scadere de peste 40% a importurilor din 2009 şi până in prezent.

Reprezentantul SovEcon a declarat că această creștere a prețurilor terenurilor din Rusia de anul trecut a fost determinată de cererea venită tot de la operatorii existenți, însă se poate observa o lipsă de noi investitori.

‹ adv ›

Sursa: Recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›