Primăvara – o perioadă favorabilă pentru fertilizarea solului. Când sistemul radicular al plantei încă nu este bine dezvoltat, iar planta are nevoie de substanțe nutritive pentru o creștere și dezvoltare rapidă, este important să aplicați îngrășămintele corect și cu precizie pentru a stabili o legătură bună între microorganismele din sol și plante.
Fertilizarea influențează pozitiv dezvoltarea culturilor agricole, dar mai presus de toate predispune la o fructificare abundentă.
Aplicarea îngrășămintelor trebuie adaptată nevoilor nutriționale ale plantelor și condițiilor substratului de sol, de preferință, pe baza unei analize agrochimice cu studierea indicatorilor cheie:
- compoziția mecanică a agregatelor solului (raportul dintre fracțiunile nisipoase, argiloase);
- aciditatea solului (pH);
- disponibilitatea macronutrienților primari și secundari (N, P, K, Ca, Mg, S);
- nivelul de salinitate și toxicitate (conținutul de Na, Cl);
- prezența carbonaților (CaCO3);
- conținutul de materie organică – (conținutul de humus).
Există întotdeauna un factor decisiv care restricționează creșterea plantelor și nivelul producției, iar altele – secundare, important este ca acest factor limitativ să fie identificat.
Spre exemplu, salinitatea excesivă a solului este toxică pentru microorganisme și plante, fenomen adesea observat în sere, aceasta creează presiune la nivelul sistemului radicular restricționând asimilarea elementelor nutritive și a apei, afectând culturi sensibile precum căpșunul, castraveții, etc.
Fiecare fermier își cunoaște câmpurile. De obicei, nu trebuie să fie testate 1000 de probe pentru a afla că există 2 sau 3 zone cu sol similar în câmpul dvs. Acest lucru este scump și ineficient.
Folosim analiza solului pentru a afla factorii care limitează randamentul producției. Când acești factori sunt eliminați, se poate obține efectul complet al fertilizării și se realizează economii semnificative la cantitățile de îngrășământ aplicat.
Specialiștii laboratorului Biolab Test SRL în dependență de necesitatea și solicitarea fermierilor:
- vor vizita gospodăria și vor prelua probe de sol;
- vor trimite instrucțiuni scurte și precise și o schemă de eșantionare a probelor de sol, în caz că doriți să efectuați o eșantionare personal;
- vor pregăti și furniza o schemă de eșantionare, cu distribuția, numărul exact de probe de sol și adâncimea de eșantionare necesară, astfel încât să asigure o reprezentativitate suficientă a eșantioanelor și o rentabilitate economică bună;
- vor analiza probele de sol pentru o gamă largă de indicatori;
- vor interpreta rezultatele analizelor solului;
- vor pregăti recomandările pentru fertilizare în conformitate cu rezultatele analizelor, caracteristicile solului și culturile din câmp.
Recoltele bogate și de calitate se obțin atunci când toți factorii pentru creșterea culturilor sunt furnizați în anumite combinații armonioase, care să corespundă pe deplin nevoilor plantelor în diferite perioade de creștere și dezvoltare.
Pentru consultații sau orice informații suplimentare, accesează www.biolab.md sau apelează la numărul de telefon 022-600-700 sau 067777997.